Daar valt-ie: de veelbesproken blauwe ceder in Hengelo

VideoHENGELO - De veelbesproken ceder op het Burgemeester Jansenplein is donderdagmiddag onverwachts gekapt. Enkele uren na de uitspraak van de Raad van State ging de zaag in de boom. De ceder viel iets voor half drie om.

De hoop van de Natuur- en Milieuraad dat er dit jaar nog kerstlampjes in de boom zouden hangen, bleek ongegrond. De Raad van State gaf donderdag de gemeente toestemming om de ceder te kappen, in een zaak die door dezelfde Natuur- en Milieuraad was aangespannen. 

Ontzettend zonde

Kort na die uitspraak stond een aannemer klaar met kettingzaag, heftruck en toezichthouders. Alle zijtakken van de boom werden in sneltreinvaart afgezaagd. Aan de onderkant kreeg de ceder enkele inkepingen, waarna hij zoals gepland in de richting van Ten Hag, Dönerix en Hisar op straat viel. De lampjes die er nog in hingen, vielen mee. De reacties voor voorbijgangers varieerden van ‘Wat ontzettend zonde, waarom moet dat nou’ tot ‘eindelijk weg met die lelijke rotboom’

Noodzakelijk

Volgens Ivo Heijenrath, projectleider voor de reconstructie van de Enschedesestraat en de Langestraat, was de snelle kap noodzakelijk om te kunnen starten met de voorbereidende werkzaamheden aan het Burgemeester Jansenplein en de Langestraat. Dit stuk centrum wordt net zoals de Enschedesestraat helemaal opnieuw ingericht en voorzien van warmrode bestrating. 

Zichtlijnen

De gemeente wilde de boom weghebben omdat hij de ‘zichtlijnen’ van het nieuwe plein zou verstoren. De Natuur- en Milieuraad spande verschillende zaken aan, waaronder eind vorige maand nog bij de Raad van State. De natuurmensen noemden het argument van de ‘zichtlijnen’ onzinnig. 

Volledig scherm
De ceder op het Burgemeester Jansenplein in Hengelo wordt gekapt na een spoeduitspraak van Raad van State. © Saskia Minkman

In samenwerking met indebuurt Hengelo