Volledig scherm
HENGELO - 20170907 - Kunstenaars heroveren Emmaweg met kunst. Silvia Dooreleijers en Chris Linders. Editie: HE Foto Christian van der Meij TT20170907 © Christian van der Meij

De kunst verovert de Emmaweg in Hengelo

HENGELO - Kunst als verbindende schakel tussen mensen die wonen aan of in de omgeving van de Emmaweg. „Dan heb je iets anders om over te praten dan over overlast."

De Emmaweg, waar de huizen pakweg honderd jaar oud zijn, is een karakteristiek stukje van Hengelo met veel historie. Hoe vaak kwam dit straatje niet het nieuws? Zowel negatief als positief. De vele krantenknipsels achter een grote ruit geven een indruk van de bewogen geschiedenis van het bekende straatje in de afgelopen jaren. De koppen zijn veelzeggend: 'Emmaweg in 't geweer tegen de verpaupering', 'Bewoners en ondernemers pikken 't niet meer', 'Kunstenaars mogelijk onderdak aan Emmaweg' of 'Emmaweg moet slechte naam kwijt.' 

Volle licht

Dit oude straatje staat nu weer in het volle licht, nu met een bijzonder project: Emma Art. Een veelzijdig kunstproject aan de Emmaweg in Hengelo dat loopt tot diep in oktober. Onder het motto 'kunst en historie' zijn meer dan veertien werken van kunstenaars te zien, te ondergaan en te beleven. 

Het is een project van MIKC (meer innovatieve kunst en cultuur) Productions uit Delden. „Er gebeurt hier weer eens iets positiefs”, zegt Bertine Bosch van  MICK. Vanuit haar atelier is zij de drijvende kracht achter het project.

De Emmaweg tussen de Berflobeek en de Brandweerkazerne is de thuisbasis van onder meer cafe's een eetcafés, coffeeschops, een smartshop, een sexhuis, ateliers en werkplaatsen, woonhuizen en woonzorgappartementen. En natuurlijk Radio Redemeijer van Arend Greven, met afstand de oudste winkel, waar de tijd heeft stilgestaan. Zowel overdag als 's nachts leeft de Emmaweg.

Ongrijpbaar

En nu is dan ook het kunstproject. Emma Art-kunstenaars brengen kunst in de straat, ieder op zijn of haar eigen wijze. Zo zijn er installaties, projecties en  lichtbeelden die om aandacht vragen. Kunst is ongrijpbaar, niet alles hoeft direct begrepen te worden. „Wat wij vooral merken is dat mensen, bewoners en voorbijgangers, er met elkaar over in contact komen. Kunst als verbindende schakel tussen mensen, dat is een mooie gedachte", zegt Bertine Bosch.

Onlangs nog was Leninn Hernandez, kunstenaar en stadsonderzoek, met zijn caravan (Urban Lab) vanuit zijn woonplaats Vianen naar de Emmaweg gekomen om met buurtbewoners te praten over hun ideeën om de straat 'aantrekkelijker en levendig' te maken.

Meerdere bewoners gaven toen aan aan dat het er 's avonds en 's nachts veiliger moet worden. „Nu de kunst er is, heb je iets anders om over te praten dan over overlast", aldus Bertine Bosch. Daar gaat het in de kern om bij dit project, de dialoog aangaan en met name een dialoog over kunst.

Suggesties

De suggesties die Hernandez heeft vergaard worden binnenkort aan het gemeentebestuur overhandigd. „Dan weet de gemeente ook wat de mensen willen met de Emmaweg.” Wat zij zelf wil, is niet zo lastig te raden. „Meer kunst in de straat. Kunst en historie op een laagdrempelige manier dichter bij de mensen brengen en de vertrouwdheid van de mensen met kunst vergroten."

De initiatieven die zijn genomen voor de Emmaweg worden betaald uit een geldpotje van de gemeente. De Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving adviseerde het college over de te honoreren projecten en daar zat Emma Art bij.

In samenwerking met indebuurt Hengelo