Volledig scherm
Daniël Hoogsteder: "Films en games interesseren me. Californië is dan dé plek waar je moet zijn." © kaleb Stewart

Deze man (24) uit Hengelo componeerde muziek voor Disney

HENGELO - Hengeloër Joris Daniël Hoogsteder weet alles van het schrijven van muziek voor films en videogames. De student studeerde afgelopen weekend af aan de Universiteit van Californië, vlakbij Hollywood. 

,,De tijd van de bliepjes in computergames is voorbij", zegt de 24-jarige Joris Daniël Hoogsteder uit Hengelo. "We leven in de tijd van de virtual reality. Dat vraagt ook om echte, passende muziek." Sinds 28 mei  behoort hij tot het selecte gezelschap van componisten dat gediplomeerd en wel kan meeliften op het succes van de nog steeds groeiende industrie van videogames en films. Na een masterstudie van twee jaar rondde hij zijn studie compositie af aan de State University van California, in Fullerton.

Een van de laatste opdrachten waaraan hij werkte, betrof de muziek voor een videospel in de disco. "Het is zo echt als het maar kan. Je waant je werkelijk op dansvloer." Afhankelijk van het verloop van het spel wandelt de speler door een wereld van steeds weer andere muziek. Geen bestaande discodreunen of simpele geluidseffecten, maar speciaal gecomponeerde muziek.

Grote producties

In de studio van zijn docent Adam Gubman werkte de oud-student van ArtEZ Enschede mee aan de productie van een groot aantal nieuwe games en opdrachten voor onder meer Disney, de dagelijkse nieuwsshow NBC Today en Hollywoodfilms als de nieuwe Baywatch en Sausage Party, uit 2016. ,,Componeren is een vak. De huidige beeldcultuur stelt ook steeds meer en hogere eisen. Zomaar een stuk schrijven dat begint en eindigt, is er niet meer bij. In een modern computerspel zitten zoveel zijpaden en zijn de keuzemogelijkheden voor de speler zo groot dat je op een heel andere manier moet componeren: niet alleen die ene muzikale lijn, maar een heel netwerk van klanken en muziek."

Verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© Armando Barrios

Het moment waarop hij componist wilde worden, herinnert hij zich nog goed. Het was op een muziekkamp met jonge Nederlandse en Duitse muzikanten. ,,Tot die tijd had ik vooral heel veel gedrumd: in bandjes, jazzformaties en een slagwerkgroep van de muziekschool in Hengelo. Tijdens dat kamp kwam voor het eerst ook de andere kant van muziek in beeld. Dat je zelf kon schrijven en produceren: het was voor mij een openbaring." Op het conservatorium in Enschede volgde hij de relatief nieuwe opleiding mediamuziek. ,,Films en games interesseren me. Het is een nieuwe wereld. Californië is dan dé plek waar je moet zijn. Niet alleen vanwege Hollywood, maar vooral omdat de game-industrie daar zo toonaangevend is."

Voorlopig in Amerika

Voorlopig blijft hij in Amerika. Het vinden van een eigen sound staat bij hem voorop. In de filmindustrie is dat niet altijd makkelijk. ,,Het is een constant gevecht met jezelf en met je opdrachtgever. Wat we voor Baywatch moesten doen, is misschien wel typerend. Je krijgt tien meestal populaire songs opgestuurd, met het verzoek iets te schrijven in de geest van die liedjes. Voor producenten is dat een slimme manier om auteursrechten te omzeilen. Voor mij is het dan de kunst om er toch iets van mezelf in te leggen. Het is aan het publiek om te bepalen of dat is gelukt."

In samenwerking met indebuurt Hengelo