Djoeke Schoonenberg bij de telescoopkoepel op het dak van de Universiteit van Amsterdam. "We weten dat er op een deel van de planeten dezelfde omstandigheden heersen als toen er op aarde leven ontstond."
Volledig scherm
PREMIUM
Djoeke Schoonenberg bij de telescoopkoepel op het dak van de Universiteit van Amsterdam. "We weten dat er op een deel van de planeten dezelfde omstandigheden heersen als toen er op aarde leven ontstond." © Michel Beskers

Djoeke uit Hengelo kijkt als onderzoeker naar de sterren: ‘Vraag is of we buitenaards leven ook kunnen vínden’

Hoe ontstaan planeten? Hoe uniek is de aarde? Is er ook ergens anders in de onmetelijke ruimte leven mogelijk? Vragen die Djoeke Schoonenberg, tijdens haar promotie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam, dagelijks bezighouden.

Het is als het in elkaar zetten van een gigantische puzzel. Met heel kleine stukjes. En je weet niet eens hoeveel stukjes er zijn. Djoeke Schoonenberg is gek op het leggen van dat soort puzzels van wetenschappelijke aard. Al bijna vier jaar speurt ze intensief naar een stukje dat haar dichterbij het antwoord brengt op de vraag hoe planeten ontstaan. "Frustrerend werk? Dat valt wel mee. Als je maar het uiteindelijke doel voor ogen houdt." En anderhalf jaar is in de tijdspanne van het heelal helemaal niks. "Mijn begeleider had het laatst over honderdduizend jaar. Dat dat veel te kort is, om er iets zinnigs over te zeggen. Je praat binnen de sterrenkunde al snel over miljoenen jaren."

In samenwerking met indebuurt Hengelo