Fred van de Veen, een leven vol techniek, dichten en zang.
Volledig scherm
Fred van de Veen, een leven vol techniek, dichten en zang. © Hettie Franken

Eerste Hengelose stadsdichter Fred van de Ven (70) overleden

HENGELO - Fred van de Ven (70) overleed dinsdag in het ziekenhuis in Almelo. Tussen 2008 en 2010 was hij de eerste stadsdichter van Hengelo.

Fred van de Ven leed aan een ernstige ziekte, maar het coronavirus werd hem uiteindelijk fataal. Hij was jarenlang technicus bij Theater Concordia in Enschede, de man van het licht en het geluid die altijd met snoeren in de weer was. Maar Hengeloërs kennen hem vooral als stadsdichter. De allereerste destijds die in een bomvolle bibliotheek tot stadsdichter werd benoemd.  De jury dichtte hem ‘een geruststellend scherp inzicht in het fysiek en mentaal functioneren van de stad’ toe.

Honderd gedichten

Hij schreef ruim honderd gedichten over zijn geboortestad, onder andere over de beken, de Hengeler Weend en de Kasbah waar hij woonde. Zijn observaties waren vaak raak. „Maar nooit verzuurd. Altijd was er die relativering bij Fred met een kwinkslag”, zegt de huidige stadsdichter Hettie Franken.

Zij werkte destijds als docent Beeldende Vorming in Enschede en leerde hem bij Concordia kennen.  Aan de wedstrijd wie de eerste stadsdichter zou worden deed zij ook mee. Ze werd tweede, hij eerste.  „Ik heb heel van hem geleerd. Hij heeft me geholpen op mijn stadsdichterspad”, zegt ze. „Een man met een groot hart was hij, een fijn mens. Hij trad ook op bij openingen van mijn exposities.” 

Liefde

Door zijn liefde voor theater en muziek schreef hij graag gedichten die ook gezongen konden worden, in het Twents en in het Nederlands. Hij voelde zich verwant met zijn grote voorbeelden Willem Wilmink en Francois Vilon. Met Wilmink was hij destijds bevriend. Ter gelegenheid van Van de Ven’s 50e verjaardag schreef Wilmink het gedicht ‘Cowboy Fred.’

Sansan

Hij maakte samen met zijn echtgenote Yvonne Eikenaar deel uit van de zanggroep Sansan die liedjes uit alle genres ten gehore bracht., Soms a-capella, soms begeleid door gitaar. Een paar maanden geleden trad hij met de groep nog op voor het Polakmuseum in Zutphen. Van de Ven verzorgde ook rondleidingen in het Piet Blom Museum en was ook regelmatig met Sansan bij het programma ‘Praatjesmakers’ voor jonge dichters in café De Nul.  „Tot het laatst toe is hij blijven zingen”, zegt zijn echtgenote Yvonne.

In samenwerking met indebuurt Hengelo