Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Eis: 8 jaar cel voor oud-student (30) uit Hengelo voor rol in drugsbende

ENSCHEDE - Een internationaal drugsnetwerk kon, met de kopstukken in de gevangenis, blijven functioneren dankzij een oud-student van Saxion Hogeschool in Enschede. Een deel van de opbrengsten die hij binnenhaalde, moest wel gereserveerd worden voor de advocaat van één van hen. Van het Openbaar Ministerie mag de Hengeloër nu acht jaar de cel in.

Dat werd maandag duidelijk bij een zitting tegen drie mannen die volgens het Openbaar Ministerie behoren tot de drugsorganisatie van Simo D. en Marcus T.. De organisatie handelt in diverse soorten harddrugs, verhandelt ze via het darkweb en levert ze in postpakketjes aan afnemers in Duitsland, maar exporteert ook naar andere delen van de wereld.

Zes mannen staan terecht

Deze week staan zes mannen terecht die volgens het Openbaar Ministerie voor deze Twentse drugsbazen allerlei klussen verrichten. Drie van hen waren maandag aan de beurt, de andere twee staan dinsdag voor de rechter. Zij werden anderhalf jaar geleden opgepakt voor handel in tientallen kilo’s amfetamine, mdma en xtc. Enkele van hen worden ook verdacht van het witwassen van drugsgeld.

De opvallendste verdachte van maandag was Gilson A. (30) uit Hengelo, bijgenaamd China en Chico. A. was een slimme hbo-student die aan Saxion in Enschede enkele jaren een studie in de IT deed. Hij verkwanselde die naar eigen zeggen door teveel te gamen en feesten.

Maar deze stille man zonder strafblad, die bevriend raakte met een crimineel uit het netwerk van D. en T., was wel precies de man die zij konden gebruiken. Hij was niet bekend bij de politie en zat het liefst binnen achter de computer. Daar kon hij mooi opdrachten gaan uitvoeren, lijntjes uitleggen, contacten onderhouden, terugkoppelen.

Misdrijven organiseren

Quote

Onder meer dankzij Gilson A. vond de handel doorgang

T. haalde Gilson A. binnen bij zijn bedrijf Secure Data Systems (SDS) dat een netwerk opzette waarbinnen criminelen ongestoord via versleutelde berichten hun misdrijven konden organiseren. Mogelijk hielden zij zich in het begin alleen met de chatservice bezig, maar toen D. erbij kwam stapten ze ook in de drugshandel.

Die verliep eveneens via deze zogenoemde chatdienst IronChat. In 2018 wist de politie Oost-Nederland de code te kraken. Momenteel volgt de ene na de andere rechtszaak tegen criminelen die er gebruik van maakten.

D. en T. belandden vanwege andere misdrijven in de Duitse gevangenis, maar slaagden erin van daaruit nog wel opdrachten naar Twente door te geven. Onder meer dankzij Gilson A. vond de handel doorgang. Opmerkelijk was dat na een geslaagde deal dikwijls enkele duizenden euro’s apart moesten worden gehouden voor T., geoormerkt als ‘advocaatkosten’.

Hult zich in zwijgen

Gilson A. hulde zich op advies van zijn advocaat in zwijgen, hoe de rechters en de officier van Justitie hem ook probeerde over te halen. Hij heeft inmiddels het criminele wereldje leren kennen en begrepen dat wie te veel zegt, zeker over anderen, voortaan altijd achterom moet kijken. En zo moet zijn toekomst niet zijn. A. wil zijn hbo diploma in de IT alsnog gaan halen en een baan als systeembeheerder gaan vervullen.

Zijn advocaat Willem Jebbink vindt dat het hele strafonderzoek waarin Engeland en Nederland hebben samengewerkt (de server waarover de criminele chats liepen, stond in Engeland) onrechtmatig is. Hij riep de rechters op dit ook te onderkennen: “Word wakker”. Volgens hem is de privacy met voeten getreden. Officier van Justitie Ayden van Veen vindt dat flauwekul. En dat gold ook voor de rechtbank.

Officier van Veen eiste 8 jaar cel, ook tegen medeverdachten Calo W. (33) uit Arnhem en Illyes van B. (28) uit Emmen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo