Volledig scherm
ZGT © DTCT

‘Is er sprake van wanbeleid bij ZGT?’, vraagt SP aan de minister

HENGELO/ALMELO - De SP stelt Kamervragen over de financiële problemen van het ZGT.

Kamerleden Maarten Hijink en Henk van Gerven willen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport weten wat hij vindt van de rol die Menzis en de Raad van Toezicht hebben gespeeld bij het ontstaan van het tekort.

'Ziekenhuis gestraft'

Menzis is verantwoordelijk voor het grootste deel van de claim van 20 miljoen van zorgverzekeraars op het ziekenhuis. “Wat vindt u ervan dat een ziekenhuis gestraft wordt door de zorgverzekeraar voor het leveren van noodzakelijke zorg en de hoge prijzen van geneesmiddelen?” zo willen Hijink en Van Gerven weten. 

En zij vragen zich af wat de minister ervan vindt dat Menzis vorig jaar zelf een positief resultaat van € 45 miljoen kon schrijven, voornamelijk door meevallers door lagere zorgkosten uit voorgaande jaren en hogere bijdragen uit het vereveningssysteem.

'Onderzoek naar Raad van Bestuur'

De SP is ook kritisch ten aanzien van de Raad van Toezicht van het ZGT. Die heeft volgens haar een jaarrekening met fikse tekorten goedgekeurd, terwijl de accountant geen goedkeurende verklaring afgaf. Bovendien waren er toen al fouten gemaakt in de jaarrekening van 2016. “Is hier volgens u sprake van wanbeleid?”zo vraagt de SP zich af. En: “Is dit volgens u aanleiding tot een nader onderzoek naar het functioneren en het al dan niet verantwoord besturen en toezicht houden van Raad van Bestuur en Raad van Toezicht van ZGT?”

Gevoel van onveiligheid

Ook in de gemeenteraad van Hengelo zijn inmiddels vragen gesteld. LokaalHengelo maakt zich zorgen over de financiële situatie van het ziekenhuis ZGT. Er is volgens de fractie al sprake van een 'uitgekleed ziekenhuis' en dat leidt tot 'een gevoel van onveiligheid' bij Hengeloërs. De partij vraagt zich onder meer af of de financiële situatie van het ZGT bekend was bij het gemeentebestuur.

In samenwerking met indebuurt Hengelo