Volledig scherm
Professioneel dansers Hani Andary en Esmee Cornet hebben de dansschool X Dans overgenomen van oprichtster Ank Niemeijer (midden © Christian van der Meij

Esmee Cornet: Van Lion King
naar dansschool in Hengelo

BORNE - smee Cornet danste in de meest succesvolle musical alle tijden: The Lion King. Nu heeft ze een nieuwe droom: Hengelo klaar stomen als dansstad van Oost-Nederland.

Als vaste danseres bij de musical The Lion King kreeg Esmee Cornet (23) dagelijks staande ovaties van 1800 enthousiaste bezoekers in het circustheater in Scheveningen. Het danstalent heeft er nu een punt gezet achter gezet. Samen met haar vriend Hani Andary (29), die ook professioneel danser is, gaat ze de dansschool X-Dance runnen.

Vette ervaring

Esmee Cornet was gazelle, luipaard, leeuwin en hyena in  Disney’s musical The Lion King in het Circustheater in Scheveningen. „Ik danste alle vrouwelijke dansrollen. Optreden, naar de kleedkamer rennen, razendsnel omkleden en weer terug naar het podium. Het was een super vette ervaring”, zegt ze. 

Glamour

„Maar na verloop van tijd verdwijnt de glamour. Ook was het fysiek zwaar. Soms dacht ik ‘hm, ik ben toch wel moe’. Als klein kind droomde ik ervan om in een musical te dansen. Dat is gelukt. Nu is het tijd voor wat anders.”

Dansstudio X-Dance

Ze heeft nu Dansstudio X-Dance overgenomen, samen met partner Hani Andary. Oprichtster Ank Niemeijer van Dansstudio X-Dance heeft alle vertrouwen in het tweetal. „Esmee danste hier al toen ze nog maar 8 jaar was en heeft hier ook jarenlang les gegeven”, zegt ze.

Wedstrijden

Niemeijer begon de dansstudio zestien jaar geleden min of meer voor de lol. Maar de dansschool groeide uit tot een school met vierhonderd leerlingen en dependances in Borne en Tubbergen. In de vitrine in de dansschool aan de Achterhoekse Molenweg staan tientallen gewonnen bekers. Een flink aantal leden is uitgegroeid tot talentvolle dansers die meedoen aan wedstrijden op het hoogste niveau.

Dit is bijzonder

„Wat hier in Hengelo gebeurt, is echt bijzonder. In het westen van het land staan ze er echt van te kijken en zijn ze daar ook jaloers op”, zegt Hani Andary. „De jongens en meiden slaan geen les over. Ze dansen hier met zo veel plezier en zijn zo gedreven. Dat is echt bijzonder. In het westen van het land is alles veel vrijblijvender. Daar hebben kinderen een strippenkaart. Ze komen alleen dansen als ze zin hebben en hoppen van de ene dansschool naar de andere.”

Hoogste categorie

Zelf geeft Hani Andary ook al lessen moderne dans en hiphop in Hengelo. Ook richtte hij het succesvolle team Iron op, dat onlangs nog het Nederlands kampioenschap behaalde in de hoogste categorie moderne dans onder de 18 jaar.

Dansacademie

Cornet en Andary kennen elkaar van de vooropleiding 5 ’o Clock en de jazz-, musical- en  dansacademie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Terwijl het leven van Esmee uit Haaksbergen altijd in het teken stond van dansen, begon Hani, afkomstig uit Bilthoven, pas op zijn zeventiende met dansen.

Vooropleiding

„Op mijn 6e ging ik al bij klassiek ballet bij Dansschool De Vos in Haaksbergen”, vertelt Esmee. „Vanaf mijn achtste ging ik naar de vooropleiding theaterdans in Enschede. In de weekeinden danste ik bij X-Dance in Hengelo.”

Gedreven

Hani is trots op zijn vriendin, zegt hij. „Ze is enorm gedreven. Ze doet er ook nog modellenwerk bij. En ze doet de choreografie bij de Miss Overijssel-verkiezing.” Esmee wijst lachend op Hani. „Wat jij hebt gedaan, dat is pas vet. Jij begon pas op je zeventiende met dansen en jij hebt daarnaast ook nog jouw opleiding aan de technische universiteit in Delft afgemaakt. Dat is echt bijzonder."

Nieuw gebouw

De twee hebben grote plannen voor hun dansstudio. Esmee: „Allereerst moet er een nieuw gebouw komen. Dit gebouw is oud en te klein. We zoeken een ander, meer geschikt pand. Die zoektocht verloopt moeizaam. Maar het gaat ons lukken. Daarnaast willen we van Hengelo de dansstad van de regio maken. Hengelo moet de stad worden waar het heel normaal is dat je als kind bij dansles gaat. En waar op termijn een dansacademie staat die talenten opleidt uit de hele regio, zodat je niet meer voor je opleiding naar het westen van het land hoeft.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo