De bussen van Twents rijden sinds vorige week volgens de zaterdagdienstregeling.
Volledig scherm
De bussen van Twents rijden sinds vorige week volgens de zaterdagdienstregeling. © Carlo ter Ellen DTCT

FvD wil gewone dienstregeling voor bussen in Twente terug

ENSCHEDE - Forum voor Democratie Overijssel wil dat de bussen in Twente weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden zodat zorgmedewerkers en anderen met een vitaal beroep op tijd op hun werk kunnen komen. 

Vervoerder Keolis rijdt sinds vorige week donderdag ook doordeweeks volgens de zaterdagdienstregeling. Daarvoor vallen bussen in de ochtend uit. Forum voor Democratie-Statenlid Stijn Hesselink stelt hier vragen over aan Gedeputeerde Staten van Overijssel en roept GS op in gesprek te gaan met Keolis over herinvoering van de normale dienstregeling. De provincie gaat over de aanbesteding van het openbaar vervoer.

Bus rijdt pas twee uur later

Door de invoering van de zaterdagdienstregeling komen vroege ritten te vervallen en rijdt op veel trajecten de eerste bus pas een of twee uur later dan normaal doordeweeks het geval is. Lijn 51, van Almelo naar Hengelo, rijdt bijvoorbeeld pas twee uur later dan normaal.

Op tijd naar het werk

Volgens FvD is het belangrijk dat bussen al vroeg op de dag rijden, zodat zorgpersoneel en andere mensen met een vitaal beroep er gebruik van kunnen maken om op tijd op hun werk te komen.  De partij is niet bang voor gezondheidsrisico’s van reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer. ‘Gezien de geringe bezetting van de bussen in deze tijd is het mogelijk om de anderhalve meter afstand te handhaven’. 

Buschauffeur ‘schaamt zich kapot’

Buschauffeur Albert van der Blom (60) uit Hengelo zei afgelopen weekend al tegen deze site zich grote zorgen te maken over de veranderde dienstregeling. „Of het nu drie of dertig passagiers zijn, de mensen moeten gewoon op het werk komen. De buschauffeur is een vitaal beroep en dat moet ook zo blijven. Het is nu een crisis, dan moet het niet om geld gaan. Ik schaam mij kapot.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Buschauffeur Albert van der Blom uit Hengelo.
Volledig scherm
Buschauffeur Albert van der Blom uit Hengelo. © Lars Smook

Reactie Keolis

Keolis zei afgelopen week tegen deze site dat steeds minder reizigers gebruik maken van het OV. „Daarnaast willen wij ook de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers zo goed mogelijk borgen. Daarom vindt Keolis het belangrijk dat het aantal contactmomenten tussen reizigers en medewerkers beperkt wordt, waardoor de kans op verspreiding van het coronavirus afneemt.”

„Het opzetten van een nieuwe dienstregeling kost twee tot drie weken. Daarom is momenteel een regeling ingevoerd die al klaar lag: de zaterdagregeling. Deze week zal worden gekeken hoe wij toch - in de vroege uren - kunnen rijden naar vitale plekken zoals ziekenhuizen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo