Volledig scherm
De Almelose rechtbank. © Lars Smook

‘Geintje op Twitter’ resulteert voor Hengeloër in voorwaardelijke werkstraf

ALMELO/HENGELO - Willem M. (61) kreeg maandag een werkstraf van zestig uur opgelegd, voorwaardelijk. Wat de Hengeloër ‘een geintje op Twitter’ vindt, bestempelt de rechter als bedreiging van wethouder Bas van Wakeren.

Als wethouder Bas van Wakeren aankondigt persoonlijk toezicht op het illegaal dumpen van restafval te houden, reageert Willem M. subiet. Hij kondigt op Twitter aan ‘hem een knuppel in de nek te leggen’. Een maand later, eind september 2018, doet VVD-burgemeester Sander Schelberg aangifte.

‘Niks gedaan’

Deze maandag zit Willem M. voor de politierechter in Almelo, in zijn eentje. „Zonder advocaat?”, vraagt magistraat Hangx. „Ik heb niks gedaan”, klinkt het per omgaande. Willem heeft geen juridische bijstand nodig, hij verdedigt zichzelf.

Eerst probeert hij het Twitter-bericht een compleet andere lading te geven. De ‘hem’, die een knuppel in de nek zou verdienen, is niet wethouder Van Wakeren, maar de onverlaat die illegaal rotzooi naast de containers dumpt. Die uitleg slikt de rechter niet voor zoete koek. „Zo is het niet uitgelegd.” Hij wijst op de aangifte van de burgemeester.  „Dit was voor hem de druppel.”

De rechterlijke uithaal zet nog meer stekels op bij M. Hij noemt Schelberg ‘een kwakzalver die verkeerd leest’. Hij gooit alles in de strijd. „Ik ben zwaar gehandicapt, hoe kan ik dan zwaar intimiderend zijn?” Gemeentelijke laster, sneert hij.

Lastpak

Hij staat bekend als onverbeterlijke lastpak en zou een pandverbod voor het stadhuis hebben, leest de rechter hem voor. Dat ontkent M. „Ik ben mantelzorger van mijn moeder en kom regelmatig in het gemeentehuis, edelachtbare.” Maar dat hij regelmatig aanvaringen over het afvalbeleid had, dat kan kloppen.

Officier van justitie Karel de Valk vindt M.’s tweet over de knuppel niet om te lachen. „Die komt bedreigend over.” Des te erger vindt de aanklager het bedreigen van ‘representanten van het lokaal bestuur’. Dat ligt toch al onder vuur van boze burgers.

Geniepig

De Valk spreekt grote woorden: dit bedreigt de rechtstaat. „Vanuit je computertje iemand geniepig bedreigen? Dat kunnen we niet accepteren.” De eis: 60 uur taakstraf (of 30 dagen cel) en twee maanden voorwaardelijk. Willem M. lacht snerend, woest om dit ‘onrecht’.

Ook de rechter vindt de tweet over de knuppel niet komisch. „De wethouder en zijn echtgenote hebben er last van gehad.” Hij wil M. door een veroordeling waarschuwen. De rechter matigt de straf tot 60 uur voorwaardelijke taakstraf en een langere proeftijd van drie jaar. Willem M. reageert subiet: „Drie jaar? Moet ik drie jaar mijn mond houden?”

In samenwerking met indebuurt Hengelo