Volledig scherm
De monumentale boerderij 't Laerhuys aan de Bruinsweg in Hengelo, aan de rand van de grote vijver op het Gezondheidspark. © Jan Ankoné

Gemeente Hengelo is Sinterklaas niet

HENGELO - Het college van B en W is niet te vermurwen: verkoop van de monumentale boerderij 't Laerhuys op het Gezondheidspark aan de Nije Stichting voor een 'symbolisch bedrag' is géén optie.

Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van de PvdA-fractie. Volgens VVD-wethouder Gerard Gerrits is de gemeente de Nije Stichting al een heel eind tegemoet gekomen. "Maar er is een ondergrens.”

Gezakt

De oorspronkelijke vraagprijs voor de oude boerderij (bouwjaar 1900) aan de Bruinsweg was 770.000 euro. Mede omdat het gebouw er in de loop der jaren niet beter op is geworden, is de gemeente al flink gezakt met de prijs. De Nije Stichting kan de boerderij nu kopen voor vier ton.

Symbolisch

Maar ook dat kan of wil de stichting niet opbrengen. Daarom heeft ze de gemeente gevraagd om de boerderij te mogen kopen voor een symbolisch bedrag. En dat is voor het college dus niet bespreekbaar.

Geen uitzondering

De wethouder: "De wil is er, maar het moet wel binnen het redelijke blijven. Als we het wel doen, hebben we morgen iemand anders aan de balie staan met hetzelfde verzoek." Gerrits zegt veel waardering te hebben voor het werk van de Nije Stichting. Maar het college kan geen uitzondering maken. "Gelijke monniken, gelijke kappen."

Tijdelijk

De stichting ondersteunt mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten. Sinds vorig jaar zit het inloophuis in het gebouw van Carintreggeland aan de H. Hartstralaan, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing.

Enschede

Volgens Gerrits heeft het ziekenhuis in Enschede de Nije Stichting alternatieve huisvesting aangeboden, maar de stichting wil per se in Hengelo blijven. Gerrits: "Het is niet zo dat we ze weg willen hebben. Maar als je zo'n aanbod krijgt, dan zou dat toch een mooie oplossing kunnen zijn."

  1. Slotakkoord
    PREMIUM
    COLUMN

    Slotak­koord

    Wat was de wereld heerlijk overzichtelijk, ooit. Bij het overlijden van een dierbare presenteerde een doodgraver in pandjesjas een lijstje muzieknummers. Uit het - summiere - aanbod hadden nabestaanden maar te kiezen. Meer ‘smaken’ waren er niet. Was de betreurde van socialistische huize, werd ‘Morgenrood’ aangevinkt. Katholieken lieten het ‘Ave Maria’ klinken. Uiteraard prijkte de eerdere kantinehulp van Holland Signaal in Hengelo er tussen, zangeres Mieke Telkamp uit Oldenzaal. Haar ‘Waarheen Waarvoor’ stond generaties op 1 op de uitvaart-top 10.

In samenwerking met indebuurt Hengelo