Volledig scherm
Hengelo is volgens de onderzoekers een betere plek om te wonen dan Enschede en Almelo omdat het sociaal-economisch sterker is, de misdaadcijfers er lager zijn en het culinaire aanbod het best.

‘Hengelo beter om te wonen dan Enschede en Almelo’

ENSCHEDE - Plekken in de achterhoede. Daarmee moeten Enschede, Hengelo en Almelo het doen bij de jaarlijkse vergelijking van de woonaantrekkelijkheid van de vijftig grootste steden van Nederland. Enschede daalde twee plaatsen naar plek 44. Twee jaar geleden stond Enschede nog op plek 40. Hengelo is volgens de onderzoekers van de drie grote steden in Twente de beste plek om te wonen.

Hengelo blijft op plek 31. Twee jaar geleden stond Hengelo op de 33ste plaats. Almelo blijft, net als in 2018, op plek 45. In 2017 stond Almelo op 42ste positie.

Attak

De resultaten werden woensdagmiddag gepresenteerd in de Grote Kerk in Enschede door Gerard Marlet, grondlegger van de Atlas voor gemeenten. Dat Enschede twee plekken verder is weggezakt komt onder meer doordat het culturele aanbod is verschraald. Enschede staat daarmee landelijk op plek vijftien. Onderzoeker Roderik Ponds van de Atlas 2019: "Ik ken de onderliggende data niet, maar vermoed dat dit komt doordat poppodium Attak in 2018 een tijd dicht is geweest. Dat komt terug in de cijfers."

Culinair aanbod

Een groot verschil is er volgens het onderzoek in culinair aanbod tussen Enschede en Hengelo. Dat culinaire aanbod zou in Hengelo véél groter zijn dan in Enschede. Hengelo staat op plek 20 en Enschede op plek 43. Ponds: "Daarbij gaat het om restaurants die onderscheidend zijn. We baseren ons bij die beoordeling uit Lekker en andere culinaire tijdschriften." Ook qua veiligheid scoort Hengelo hoger dan Enschede en Almelo, de misdaadcijfers zijn er lager.

Niet aan zee

Spectaculair zullen de Twentse steden nooit stijgen in de ranking, want sommige zaken liggen vast. Enschede, Hengelo en Almelo scoren laag vanwege de bereikbaarheid per auto (volle A1) en het feit dat de steden niet aan zee liggen.

Economisch zwak

Daarnaast zijn Enschede en Almelo economisch zwak, vanwege het hoge aantal werklozen, arbeidsongeschikten en mensen die op of onder de armoedegrens leven. Enschede staat 45ste in de sociaaleconomische index, Almelo heeft op plek 49 alleen Emmen nog onder zich. Hengelo behoort in de sociaaleconomische index met een 24ste plaats tot de middenmoot.

Hengelo krimpt

Paradoxaal genoeg, krimpt Hengelo licht en zit er in Enschede en Almelo nog wat groei. Volgens Ponds hoeven Hengelo en steden in andere grensregio's die ook krimpen, zich geen zorgen te maken. "Krimp is niet voor eeuwig, zo wijst de geschiedenis uit. Veertig jaar geleden krompen de grote steden en die groeien nu weer het hardst."

Volledig scherm
Gerard Marlet, grondlegger van de Atlas Nederlandse Gemeenten. © Concordia

In samenwerking met indebuurt Hengelo