Volledig scherm
De gerecyclede CityGard in Hengelo © Room for Concepts

Hengelo heeft primeur: afval gerecycled voor containertuin

HENGELO - Een primeur voor Hengelo, de stad heeft de eerste 100 procent gerecyclede containertuin, van Nederland. De omheining van de tuin is 3D-geprint uit afval.

In de wijk Hasseler Es, aan de Paul Steenbergenstraat, werd afgelopen juli al een containertuin geplaatst. De zogeheten CityGard, een plantenbak met levend groen om een ondergrondse container, was destijds nog gewoon een simpele stalen bak met planten. Ontworpen om ervoor te zorgen dat Hengeloërs geen afval meer dumpen naast de container. 

De drie nieuwe exemplaren, aan de Schumannstraat, Schützstraat en Paganinstraat, zijn extra bijzonder. Henk-Jan Room van ontwikkelaar Room for Concepts: „De bak is voor honderd procent gemaakt van gerecycled afval. De omheining bestaat voor 75 procent uit polypropyleen, dat zijn onder andere doppen van petflessen. De andere 25 procent bestaat uit glas. De bak is 3D-geprint uit dat afval, Hengelo heeft daarmee de landelijke primeur.” 

Afval uit gemeente

De gemeente Hengelo wilde dat de containertuinen snel geleverd werden, daarom is er gebruik gemaakt van afval uit andere gemeenten. In de toekomst moet dat volgens Room anders: „We hebben afspraken met TwenteMilieu, nieuwe containertuinen worden gemaakt uit Hengeloos afval.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente staan er nog geen nieuwe locaties op de planning. „Op termijn worden deze vier CityGards geëvalueerd, mogelijk komen er daarna meer bij.”

In juli werd de eerste containertuin van Hengelo onthuld. Onze verslaggever was erbij, bekijk hieronder de video. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo