Volledig scherm
Wethouder Mariska ten Heuw. © Lars Smook

Hengelo houdt miljoenen over

HENGELO De economie is booming. Ook de gemeente Hengelo heeft daar afgelopen jaar op verschillende terreinen van geprofiteerd: minder bijstandsuitkeringen en meer grondverkoop.

Met zichtbare tevredenheid presenteerde SP-wethouder Mariska ten Heuw (financiën) deze week de jaarrekening 2018. Die sluit met een batig saldo van ruim 11,7 miljoen euro. De wethouder rekent zich echter niet rijk. Want dat overschot bestaat voor een groot deel uit bedragen die al zijn bestemd en komende jaren alsnog uitgegeven moeten worden. Bijvoorbeeld een half miljoen dat is gereserveerd voor onderhoud van de schouwburg en ruim 3 miljoen voor het aardgasvrij maken van de wijk De Nijverheid.

Wanneer die bedragen ervan af worden getrokken, resteert een plus van 4,6 miljoen euro. Dat is fors meer dan eerdere prognoses. In de tweede beleidsrapportage werd nog uitgegaan van een batig saldo van één miljoen. Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om die 4,6 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve.

Belastingverhoging

Eerder deze week werd bekend dat volgend jaar een tekort van 2,6 miljoen dreigt. Dat is nog exclusief de eventuele uitgaven voor nieuw beleid. Daarmee lijken nieuwe bezuinigingen onontkoombaar. Het college sluit zelfs belastingverhoging niet uit.

Bijstandsuitkeringen

Met het inzetten van de 'winst' over 2018 is het financiële probleem niet opgelost, legt de wethouder uit. "Het positieve saldo over 2018 is vooral te danken aan veel incidentele meevallers. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Je kunt met incidenteel geld geen structurele problemen oplossen. Dat kun je één keer doen, maar dan is het op.”Een van de meevallers was dat de gemeente afgelopen jaar ruim 600.000 euro minder kwijt was aan bijstandsuitkeringen.

Dat het goed gaat met de economie, blijkt ook uit de cijfers van het gemeentelijke grondbedrijf. Ten Heuw: "Het grondbedrijf heeft een prima jaar gedraaid." In totaal verkocht de gemeente in 2018 voor 13,5 miljoen euro aan woningbouwkavels. De verkoop van bedrijfskavels leverde 9,1 miljoen op.

In samenwerking met indebuurt Hengelo