Volledig scherm
© Lars Smook

Hengelo krijgt een Johan Cruijffpad

HENGELO - Hengelo krijgt een Johan Cruijffpad. Uiteraard in een sportieve omgeving: het is het nieuwe fiets-/voetpad langs het FBK-stadion, dat vanaf de Kuipersdijk met een haakse bocht naar de Pruisische Veldweg loopt.

Voor wie de naam Cruijff niets zegt komt er een onderschrift bij op de naamborden: ‘Nederlands profvoetballer en trainer 1947 – 2016.

Straatnamen
Het is een van de nieuwe routes in de stad die van een naam worden voorzien. Waaronder de Dr. Ariënsstraat door het toekomstige Wemenpark met de op te knappen Dr. Ariënsschool en de woontoren bovenop het badhuis. De straat loopt straks tussen de Oldenzaalsestraat en de Drienerbeek.

Ook voor het Woolderpark, het toekomstige woonbuurtje bij het Gezondheidspark, liggen de straatnamen klaar. Met een link naar de medische wereld: de W.J. Kolffstraat, onderschrift: ‘uitvinder van de kunstmatige nier en het kunsthart 1911-2009’, de J. Frankstraat, ‘huisarts in Hengelo en bekend röntgenoloog 1872-1944’ en de F.C. Donderstraat, ‘pionier op het gebied van de oogheelkunde 1818-1889.’

Twee nieuwe woonstraten in het in aanbouw zijnde wijkje ’t Rot/Landmanserve langs de IJsbaanweg hebben ook een naam: de Raoul Wallenbergstraat, onderschrift ‘Zweeds diplomaat, redder van mensenlevens in de Tweede Wereldoorlog 1912–1952’ en de Tobias Asserstraat, ‘Nederlands jurist, winnaar Nobelprijs voor de Vrede 1911, 1838 -1913.’

Medenfietspad
In het plan Dalmeden komt er een flink stuk Biesbosch bij tussen de huidige Bieschbos en het Hollands Diep. Ook de Vlierbes krijgt een nieuwe aftakking. En er komt een Medenfietspad. Dat is het vrijliggende fietspad vanaf de Reimersdennenweg tot aan de Schalmedenweg. De nieuwe rijwielroute kruist onderweg de Beneluxlaan, de Bornsedijk en de Dalmedenweg.

Geschrapt
In Veldwijk Noord worden, vanwege de aanleg van Park Veldwijk, straatnamen geschrapt: Achillesstraat, Olympiaplein, en delen van de Sparta- en Marathonlaan. Nieuwe naam: de Artemisstraat, tussen Kuipersdijk en Hermesstraat. Die laatste straat wordt bovendien een stuk langer vanwege de doortrekking naar de Twekkelerweg.

Veranderen
De Laan van Driene loopt straks door tot aan het nieuwe kruispunt met de Enschedesestraat en de Kuipersdijk, de naam Boekweitweg wordt hier geschrapt. Maar de naam verdwijnt niet, want de parallelweg gaat zo heten. De bewoners hoeven hun adres dus niet te veranderen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo