Volledig scherm
© ANP XTRA Roos Koole

Hengelo wil jonge alleenstaande vluchtelingen opnemen: ‘empathie houdt niet op bij de gemeentegrenzen’

HENGELO - Meer dan zestig gemeenten namen een motie aan waarin de regering wordt gevraagd 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op het eiland Lesbos toe te laten tot Nederland. Hengelo doet ook mee.

Alleen de beide leden van de PVV en Lid Leo Janssen spraken zich in een raadsvergadering tegen de motie uit. Zoals Janssen zei: „Wat halen we ons op de hals?”

Bereid om tien vluchtelingenkinderen op te nemen

En hoewel er meer kritische geluiden waren, enkele raadsleden gaven aan niet op de stoel van het kabinet te willen gaan zitten, werd de motie met 32 stemmen vóór en 3 tegen aangenomen. Hengelo zou bereid zijn bijvoorbeeld tien vluchtelingenkinderen op te nemen.

Druk op de jeugdzorg

De kritiek zat ook in de eventuele opvang van deze kinderen. „Waar kunnen we deze kinderen opvangen? Er is druk op de jeugdzorg en een tekort aan pleeggezinnen”, zei raadslid Jeffrey Scholten van Lokaal Hengelo. 

Opvang in eigen regio

De VVD wil het kabinet niet voor de voeten lopen en zou het liefst zien dat deze kinderen worden opgevangen in de eigen regio. „Maar de strekking van de motie ondersteunen we”, aldus raadslid Sander Janssen.

Trauma’s

Hugo Koetsveld van de SP: „Je kunt er vergif op innemen dat deze kinderen door eventuele trauma’s niet makkelijk zijn. Maar het is van het grootste belang dat wij als Nederland ook onze verantwoordelijkheid nemen.” 

Niet wegkijken

Marie-José Luttikholt van de PvdA: „Het zou schrijnend zijn als Europese landen blijven wegkijken.” Han Daals van Burgerbelangen sprak over ‘een morele verplichting’ en CDA-raadslid Nuri Akfidan hoopt ‘dat de kinderen een beter leven krijgen hier.’ Elske Mooijman van GroenLInks sloot zich bij deze meningen aan.

Zoals D66-fractievoorzitter Marc ten Barge zei: „Empathie houdt niet op bij de gemeentegrenzen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo