Volledig scherm
Het Vereenigingsgebouw wordt een hotel en congrescentrum. © Carlo ter Ellen

Hengelo zet vaart achter plan
voor Vereenigingsgebouw

HENGELO - Er lijkt eindelijk schot te komen in de plannen voor een nieuwe bestemming voor het oude Vereenigingsgebouw van Stork. Als zich geen onverwachte bezwaren aandienen, zou al in februari kunnen worden begonnen met renovatie en uitbreiding.

Het is de bedoeling dat het Vereenigingsgebouw aan de Berfloweg wordt getransformeerd tot hotel-restaurant met congres- en vergaderfaciliteiten. Naast het rijksmonument worden twaalf studio’s en stadsvilla’s gebouwd voor hotelgasten.

Eén zienswijze

Het nieuwe bestemmingsplan dat deze ontwikkeling mogelijk moet maken, is inmiddels vastgesteld door het college van B en W. Er is één zienswijze ingediend, door de plaatselijke Natuur- en Milieuraad. Maar het college ziet daarin geen aanleiding om het plan te wijzigen.

Wethouder Mariska ten Heuw gaat ervan uit dat de gemeenteraad volgende maand een definitief besluit neemt. Volgens haar wil initiatiefnemer Bernard ten Doeschot geen tijd verliezen en meteen daarna de bouwvergunning aanvragen. 

Bezwaarmakers

Die procedure duurt maximaal acht weken. In die periode kunnen zich nog nieuwe bezwaarmakers melden. Maar Ten Heuw verwacht dat niet. „Anders hadden ze dat al wel gedaan.”

De gemeente sloot al in 2016 een intentie-overeenkomst met Infestos, de investeringsmaatschappij van oud-Hengeloër Ten Doeschot. Hij heeft het gebouw aangekocht voor het symbolische bedrag van één euro. 

Ten Heuw is ‘hartstikke blij’ met de herontwikkeling. „Het gebouw is een icoon van Hengelo. We moeten er trots op zijn dat er een partij is die het aandurft om het rijksmonument in oude luister te herstellen. Volgens mij moet heel Hengelo daarvoor applaudisseren.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo