Volledig scherm
Een selfie voor de familie in Nederland © Blog Gerritjan ten Harkel

Hengeloër blogt over Lombok-ervaring: 'complete paniek toen woord 'tsunami' viel'

LOMBOK/HENGELO - Gerritjan ten Harkel wacht op het vliegveld van Lombok om zo eindelijk het eiland te verlaten. De Hengeloër reist met zijn broer Pieter en vriend Jasper door Indonesië en legde de doodsangsten van de afgelopen dagen door de aardbevingen in een blog vast. 

Blog Gerritjan ten Harkel
"Om 18:45 begint de grond te schudden. Eerst als een vaag getril, maar na een aantal seconden schudt alles om ons heen. We rennen weg onder het afdakje en wachten op het strand af op wat nog gaat komen. Na zo’n tien seconden houdt het geschud op en keert de rust terug. Al snel blijkt dat het gaat om een nieuwe heftige aardbeving in het gebied Noord/Oost Lombok, 7.0 op de schaal van richter."

De broers misten de eerste aardbeving nipt. Jasper, die al een half jaar in Indonesië vertoeft, maakte die wel al mee. "Wij waren toen nog 100 kilometer verderop lekker vakantie aan het vieren. Dan hoor je ineens dat er 16 doden zijn gevallen. Gelukkig voor ons maakte Jasper het goed", aldus Gerritjan.

Bij de tweede, zwaardere beving komt het reisgezelschap in een achtbaan van emoties terecht. Het drietal vlucht naar het strand als de aarde om hen heen begint te schudden. Daar ontmoeten zij lotgenoten die ook daar de veiligheid opzoeken. 

Blog

"Er worden grapjes gemaakt en iedereen loopt luchtig rond. Totdat degene die ons met de boot zou brengen in paniek komt aanlopen, roepend: “Tsunami! Tsunami!” Op dat moment slaat de sfeer helemaal om. Er ontstaat paniek en iedereen begint te rennen naar het huisje wat een eindje verderop staat."

Terwijl de nacht valt, vluchten de Twentenaren van de een naar de andere 'veilige' plek. "We moesten een berg beklimmen, maar we waren nog niet boven of we konden alweer naar beneden toe: dit bleek toch niet dé veilige plek te zijn."

Tweehonderd meter verderop probeerden ze het opnieuw. Ditmaal verblijven ze er voor een uur, waarna mensen, door gebrek aan informatie, weer afdalen. "Een half uur later viel het verlossende woord: 'No Tsunami!', maar door de naschokken werd het alsnog een erg lange nacht."

Quote

Een aantal kinderen zitten in een soort van shock voor zich uit te staren. Mensen huilen en gillen.

Blog Gerritjan ten Harkel

De schrik zit er na de tweede beving goed in bij het reisgezelschap. "We willen een streep zetten onder onze belevenissen op Lombok. Daarom gaan we vervroegd naar Bali, maar onze vlucht heeft al enkele uren vertraging." Gerritjan en Pieter ten Harkel zijn niet van plan hun vakantie vroegtijdig af te kappen. "We houden gewoon ons schema aan en zullen rond 5 september huiswaarts keren."

Volledig scherm
Het vliegveld in Lombok is volgepakt met reizigers die zo snel mogelijk naar huis willen © Blog Gerritjan ten Harkel
Volledig scherm
Slapen in de buitenlucht, oppassen voor naschokken © Blog Gerritjan ten Harkel
Volledig scherm
Gerritjan (midden), Jasper & Pieter (uiterst rechts) samen met een Indonesisch gezin. "Ook in deze situaties blijkt maar weer eens de Indonesische gastvrijheid." © Blog Gerritjan ten Harkel

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Hengelo