Volledig scherm
Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo. © Tubantia

Hengeloos echtpaar: 'Vervolg onze burgemeester om smaad'

HENGELO - In de ‘loopgravenoorlog’ tussen het echtpaar Beernink uit Hengelo en burgemeester Schelberg ontrolt zich een nieuwe slag. Bert en Anne Beernink eisen dat de stadsbestuurder verdachte wordt.

Over zes tot acht weken maakt het Gerechtshof in Leeuwarden duidelijk of burgemeester Schelberg (52) moet worden vervolgd voor smaad en laster. Bert en Anne Beernink, die bijna tien jaar met de net herbenoemde VVD’er in de clinch liggen, zijn een Artikel 12-procedure begonnen. De klachtprocedure voor het Friese hof dient ertoe om het Openbaar Ministerie te dwingen de burgemeester te vervolgen. Drie raadsheren beslissen daar eind november over.

Gekrijs en geschreeuw

Pal naast de woning van de Beerninks aan de Binnenveldweg in Hengelo verrees De Tourmalijn. Sinds de bouw van dat kinderdagcentrum zeggen het echtpaar last te hebben van gekrijs en geschreeuw van pupillen van zorginstelling Aveleijn.

De Beerninks stellen dat het bestemmingsplan op een sneaky manier is aangepast om De Tourmalijn te legaliseren. Sinds de bouw kelderde hun woning in waarde. De schade is begroot op 450.000 euro.

Netwerkfraude

Advocaat Bernard Tomlow voerde deze woensdagmiddag namens het echtpaar argumenten aan om Schelberg vervolgd te krijgen. Volgens de raadsman is de kern van het conflict dat de gemeente ‘hele archieven heeft laten verdwijnen en allerlei manipulaties heeft verricht’. Hij spreekt over ‘netwerkfraude’.

Tomlow: ,,De gemeente is zich in de afgelopen jaren als een partij met eigenbelang gaan opstellen, waarbij de burgemeester zich opwerpt als een kruisridder, die de zwaard en te vuur de wanpraktijken van de gemeente tracht te verdoezelen.’’ 

De jurist uit Utrecht acht Schelberg strafbaar. Hij meent dat te onderbouwen met voorbeelden van laakbaar handelen. Zijn conclusie: ,,De burgemeester is bezig met het opzettelijk aanranden van de eer en goede naam van Beernink.’’

Psychiater

De advocaat-generaal verzette zich tegen vervolging. Hij vindt dat het bewijs voor vermeende strafbare feiten niet is geleverd. Volgens het Openbaar Ministerie maakte Schelberg zich niet schuldig een belediging van het echtpaar. Zij stellen dat Schelberg hen naar de psychiater heeft verwezen.

Volledig scherm
Advocaat Bernard Tomlow van het Hengelose echtpaar Beernink. © Advocatenkantoor Tomlow

In samenwerking met indebuurt Hengelo