Met de koolmees vang je meer rupsen.
Volledig scherm
Met de koolmees vang je meer rupsen. © Patrick Rillmann.

Hengeloos raadslid wil gunstig klimaat voor koolmees in strijd tegen eikenprocessierups

HENGELO - Hengelo moet toewerken naar een 'koolmees-vriendelijk klimaat’ om zo de eikenprocessierups volgend jaar beter te kunnen bestrijden. Ook zou de gemeente moeten kijken naar ‘andere biologische middelen om de wesp te bestrijden, zoals de inzet van de sluipwesp en het vergroten van de biodiversiteit.’ Dat zegt gemeenteraadslid Patrick Rillman van LokaalHengelo.

In schriftelijke vragen aan het college van b en w verwijst hij naar een uitzending op televisie, waarin werd belicht dat het dorp Wasperveen (gemeente Westerveld) hiermee succes heeft bij de aanpak van de rups.

Evaluatie

Rillman wil weten of het college bereid is ‘kennis en informatie bij de gemeente Westerveld in te winnen.’Vooruitlopend op een aangekondigde evaluatie over de bestrijding van de rups tot op heden zouden er nu al maatregelen moeten worden genomen om tot een 'koolmees-vriendelijk klimaat’ te komen, zodat de koolmees alvast een deel van de bestrijding op zich kan nemen.

In februari vorig jaar stelde Rillman ook al vragen over de inzet van de koolmees als biologisch bestrijdingsmiddel. Hij vroeg de gemeente een proef te doen. Destijds gaf het college aan eerst initiatieven van andere gemeenten te willen afwachten.

In samenwerking met indebuurt Hengelo