Volledig scherm
© MarieTherese Kierkels / Beeld W

Hengelose buurt is ongehoorzaam en drukt 16.000 bloembollen in gemeentegrond

HENGELO - Bewoners van 't Kotte in Hengelo gaan 16.000 bloembollen ingraven, uit protest tegen een 'bureaucratische' afwijzing van de gemeente voor  financiële steun. 

't Kotte, een buurtje dat grenst aan Tuindorp, is burgerlijk ongehoorzaam. Zaterdag 25 november drukken ze 16.000 sneeuwklokjes, krokusjes en blauwe druifjes illegaal de  gemeentelijke groenstroken in. Betaald uit eigen zak en met een beetje korting van Welkoop. Het is een bewuste daad. Niet alleen bedoeld om de buurt mooi te maken, maar ook om een signaal af te geven aan de gemeente.

Gezelliger

't Kotte wilde dit najaar heel graag het gemeentelijk groen volpoten met bollen. Dan zou er volgend voorjaar, als de bewonersvereniging 30 jaar bestaat, een enorme bloemenpracht uit de grond komen. Bewoners vroegen daarvoor een buurtbon aan, een tegoedbon van de gemeente waarmee Hengeloërs hun buurt mooier, veiliger en gezelliger kunnen maken.

Nek omgedraaid

De aanvraag is echter afgewezen.  De bollenpracht leidt namelijk tot structurele onderhoudskosten, heeft de gemeente de bewoners laten weten. Sneeuwklokjes, krokusjes en blauwe druifjes zijn niet direct het probleem, maar bij narcissen en tulpen moet de gemeente haar maaischema aanpassen en zou het onderhoud duurder worden. "Een mooi plan wordt de nek omgedraaid, zonder dat wordt gekeken naar wat haalbaar is", zegt voorzitter Job Zwat van de bewonersvereniging boos. "Dit vraagt om een daad."

Duurder

Waarom door de bloembollen het maaien nu precies duurder wordt ,is niet bekend. De gemeente onderzoekt nog wat precies de achtergrond is van de afwijzing en kon daarom gistermiddag nog niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Hengelo