Volledig scherm
Komende zomer krijgt Hockey Club Twente er een derde waterveld bij. © Hans Assink

Hengelose hockeyclub wil lagere huur voor waterveld

Hockey Club Twente krijgt komende zomer de beschikking over een derde waterveld op sportpark Slangenbeek. Hoeveel huur de club moet gaan betalen, is nog even afwachten.

Het nieuwe waterveld vervangt een van de oude kunstgrasvelden, het zogenoemde Driesprongveld. Voor aanvang van het nieuwe seizoen moet het veld klaar zijn. De totale investering bedraagt 425.000 euro, voor rekening van de gemeente.

Kostendekkend

Welke financiële consequenties de aanleg van het waterveld heeft voor HC Twente, is op dit moment nog onduidelijk. Dat ligt eraan welk huurtarief de gemeente in rekening gaat brengen voor het nieuwe veld: 40 procent of 100 procent kostendekkend. Het verschil is 20.000 euro per jaar. "Dat is serieus geld", zegt voorzitter Frans Masselink.

Duurder

Het huidige Driesprongveld is een zandkunstgrasveld. Daarvoor hanteert de gemeente een 40 procent kostendekkend tarief. Maar HC Twente wil een waterveld. Dat type is aanzienlijk duurder. Voor watervelden geldt in Hengelo een 100 procent kostendekkende huur.

Geen uitstel

Het bestuur is akkoord gegaan met dat tarief, omdat de aanleg van het derde waterveld geen uitstel duldt. Maar Masselink hoopt de gemeenteraad er alsnog van te kunnen overtuigen dat watervelden tegenwoordig de standaard zijn in de hockeysport en dat daarom een 40 procent kostendekkend huurtarief zou moeten gelden.

Contributie

Pas op 9 juli krijgt HC Twente uitsluitsel, want dan neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de Kadernota 2020-2023. Om de aanleg van het derde waterveld mogelijk te maken zijn de leden van de club eerder al akkoord gegaan met een contributieverhoging van 15 euro per jaar. Mocht de gemeenteraad kiezen voor een 40 procent kostendekkende huur, kan de contributieverhoging navenant worden teruggeschroefd.

Veteranen

Een waterveld is een veld met een speciaal soort kunstgras dat voor de wedstrijd wordt besproeid, waardoor de bal sneller rondgaat. Een ander voordeel is dat een waterveld minder belastend is voor de gewrichten. Volgens Masselink kunnen met name veteranen daardoor langer doorgaan met hockeyen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo