Volledig scherm
stock stockadr rechtbank rechter rechtspraak © Thinkstock

Hengelose importeur van hardhout hoeft voorlopig geen dwangsommen te betalen

DEN HAAG/HENGELO - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeft van de Raad van State voorlopig geen dwangsommen tegen tropisch hardhoutimporteur Global Wood BV uit Hengelo op te leggen.

Dat heeft de Raad maandag in een spoeduitspraak bepaald. Eerder vroeg milieuorganisatie Greenpeace om Global Wood en andere hardhoutimporteurs harder aan te pakken dan tot nu toe gebeurt. Ook de rechtbank in Amsterdam droeg de NVWA op om sneller en vaker dwangsommen op te leggen. 

Geen noodzaak tot dwangsom

Overigens bleek begin deze maand tijdens de rechtszaak dat Global Wood op dit moment geen tropisch hout importeert. Om die reden ziet de Raad nu geen noodzaak het bedrijf alsnog een dwangsom op te leggen. Greenpeace vroeg om een dwangsom omdat het bedrijf eerder niet volgens de strenge Europese regels tropisch hardhout zonder keurmerk heeft geïmporteerd. Greenpeace eiste dat de NVWA Global Wood en andere Nederlandse houtimporteurs alsnog dwangsommen voor eerdere overtredingen moest opleggen. 

De Raad van State vindt dat niet nodig omdat de NVWA bedrijven die nog steeds overtredingen begaan nu wel aanpakt. Maar bedrijven die hun leven gebeterd hebben of momenteel geen hout uit de tropen importeren mag de NVWA met rust laten. 

Illegaal hout

Later dit jaar behandelt de Raad van State de bodemzaak en beslist dan, of en welke maatregelen de autoriteit had moeten nemen, of nog moet nemen. Volgens Greenpeace treuzelt de Nederlandse overheid, in het bijzonder de NVWA, met het toepassen van de strenge Europese toezichtregels voor tropisch houtimport- en handelsbedrijven. Die zouden nog teveel illegaal hout uit het tropisch regenwoud importeren zonder dat daar iets aan gedaan wordt. 

Greenpeace vindt dat de NVWA veel te laks is met het aanpakken van houthandelaren zoals Global Wood.

  1. Meidenvoetbal in Hengelo: ‘Voetbalclub zonder meiden is als café met alleen maar mannen’

    Meidenvoet­bal in Hengelo: ‘Voetbal­club zonder meiden is als café met alleen maar mannen’

    HENGELO - De voetbalwedstrijden zijn tien minuten aan de gang en de scheidsrechters hebben nog niet één keer hoeven fluiten voor een overtreding, aan de lijn is nog geen onvertogen woord gevallen en als een speelster een bal kopt, zeggen twee trainers tegen elkaar: „Dat zie je niet vaak”. Welkom bij de Hengelose voetbalclub Wilhelminaschool waar zaterdag en zondag met 1.000 deelneemsters het grootste meidenvoetbaltoernooi van Nederland plaatsheeft.

In samenwerking met indebuurt Hengelo