Volledig scherm
WEthouder Bas van Wakeren © videostill

Hengelose wethouder Van Wakeren keurt weghalen posters af

HENGELO - Wethouder Bas van Wakeren heeft dit weekend afstand genomen van de actie in wijkcentra om op gezag van ambtenaren van de gemeente posters van de facebookgroep ‘Bos op het plein’ te verwijderen. Het college van B en W heeft daar volgens de wethouder niet de hand in gehad. 

Van Wakeren wil persoonlijk uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. „Hier sta ik boven. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ambtenaren dit hebben gedaan. Zo ja, dan is dat op hun initiatief gebeurd. Je gaat toch geen ruzie maken over posters? Ik moet uitzoeken hoe het zit.”

Weggehaald

Op diverse plekken in de stad hangen de posters intussen achter het raam van woonhuizen. De maker van de posters, Pierre Vallée, bracht op verzoek van mensen die via Facebook reageerden en zo’n poster wilde hebben materiaal naar de wijkcentra. Toen hij later wilde aanvullen, bleken alle posters te zijn weggehaald. 

„Ook de flyers waren weg. Ik kreeg te horen dat de wijkcentra neutraal moesten zijn en dat de posters en de flyers te politiek gevoel waren. Dat hadden ambtenaren gezegd. Ik zei, maar dit heeft niets met politiek te maken. Ik ben zelf alleen maar een bij het marktplein betrokken Hengeloer. Het plein ligt in mijn woonbuurtje. Niemand wilde ze echter meer aannemen,” aldus Vallée.

Bibliotheek

Ook de bibliotheek kreeg bezoek, aldus de daar werkzame Diane Wevers. „Van iemand die zei bij de gemeente te werken. Toen hij de posters zag liggen vroeg hij zich af of de bieb partij was? Nee, de bieb is geen partij. Maar affiches kunnen wel op het folderrek. 

Daar liggen meer affiches en flyers van allerlei organisaties en verenigingen om mee te nemen. Dus die van Bos op het Plein ook. Het is een burgerinitiatief. Met de inhoud kun je het wel of niet eens zijn en dat is aan de inwoners zelf om dat te beoordelen. De bieb is een openbare instelling, gesubsidieerd door de gemeente. Maar de bieb heeft ook een informatiefunctie ten aanzien van dergelijke burgerinitiatieven. Voorstanders van de Hijschkamer kunnen ook hun info bij ons kwijt in het folderrek.”

Geen commentaar

Zakelijk leider Henk Siemerink van de Hengelose wijkcentra Hengelose Es, Weidedorp, De Tempel en MFA ‘t Berflo wilde zondag niet ingaan op de kwestie. „Geen commentaar. De wethouder doet er verstandig aan in contact te treden met ons bestuur.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo