Voorzitter Frans van Haarlem (links) en secretaris Tom Koppen.
Volledig scherm
Voorzitter Frans van Haarlem (links) en secretaris Tom Koppen. © Reinier van Willigen

Herensociëteit Hengelo is geen geheim genootschap

HENGELO - Herensociëteit Eensgezindheid wil de luiken misschien iets verder openen. Het is nu nog een vrij intern gebeuren. "We zijn nu een redelijk afgeschermde club, maar geen geheim genootschap."

De sociëteit bestaat sinds 1863. Destijds opgericht door notabelen, een eliteclub die soms als aanjager van gewenste politieke besluiten wilde optreden. Gaandeweg stelden de leden zich terughoudender op. De sociëteit van vandaag is nu nog altijd een herenclub die sterk naar binnen gekeerd is, zonder daar een probleem van te maken.

Afgeschermde club

Maar mogelijk komt er een kentering. "Een groep leden zou toch meer naar buiten willen treden, anderen waarderen juist die terughoudendheid", zegt voorzitter Frans van Haarlem. Nooit zal de sociëteit proberen het politieke proces in Hengelo te beïnvloeden. "Maar deze vraag rijst wel: Hoe kunnen wij ons meer laten zien in de samenleving? Die discussie wordt volop gevoerd. We zijn nu een redelijk afgeschermde club, maar we zijn geen geheim genootschap. We willen het karakter van de club bewaren, maar ons ook zo nu en dan oriënteren op nieuwe ontwikkelingen."

Strijd

Secretaris Tom Koppen valt hem bij: "Zie het als een strijd tussen de rekkelijken en de preciezen." Geleidelijk zullen de luiken verder opengaan. Dat gebeurt nu al door mensen uit te nodigen voor lezingen. En door met de leden bedrijfsbezoeken af te leggen. "Alles op een harmonieuze manier", zegt hij. "Zo leggen wij ook contact met de expats rondom het World Trade Center Hengelo."

Elke derde woensdag van de maand vergadert het bestuur in het boothuis van De Houtmaat. Elke woensdag is er een bijeenkomst van de leden, nu 110, en tussen de 65 en 80 jaar die elk jaarlijks 175 euro contributie betalen. Ze vermaken zich met een educatieve lezing en een hapje en een drankje. Gezelligheid voert de boventoon.

Mensenkennis

De notaris, de politieman, de ondernemer, uit alle maatschappelijke geledingen zijn de leden afkomstig. Tot de leden behoren onder anderen oud-wethouder Jan Bron, oud-raadslid Stan Horsthuis en voorzitter Hans van Dam van onder meer veilig Verkeer Nederland. Veel mensenkennis en levenservaring zijn gebundeld binnen de sociëteit.

Stropdas

Ze dragen allen de stropdas van de club. „Zonder stropdas ben je hier naakt”, aldus Tom Koppen. Het is ook een ongeschreven wet: jasje en dasje tijdens bijeenkomsten. Alleen als de voorzitter zijn jasje uittrekt, mag iedereen dat doen. Vrouwen zijn vier maal per jaar welkom. Van Haarlem: "Dat is het wezen van de club. Heren die het in elkaars gezelschap goed kunnen vinden."

Meer informatie: secretaris@sociëteiteensgezindheid.nl.

In samenwerking met indebuurt Hengelo