Volledig scherm
Zalencentrum Beckum Palace in Hengelo, de locatie waar de Turkse minister van familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya campagne zou gaan voeren voor de AK-partij. © ANP

Hoe een Hengelo’s zalencentrum het middelpunt van een Turkije-rel werd

In de grote trouwzaal van het zalencentrum aan de Haaksbergerstraat in het Overijsselse Hengelo staan zo’n tweehonderd stoelen met smetteloos witte hoezen klaar. Op het podium staat een tafel, die moet worden belicht door een bouwlamp. De wanden zijn speciaal voor de bijeenkomst een beetje bijgewit. 

Terwijl de commotie over de komst van de Turkse minister losbreekt, staat een werkman nog de bovenste rand van een stenen muurtje bij te werken. Op een tafeltje ligt een lege strip Ibuprofen, alsof de eigenaar er al hoofdpijn van had. Er lopen mensen in en uit, allemaal houden ze hun mond.

Een man, die zijn naam niet wil zeggen, blijkt mede achter de reservering te zitten. „De reservering komt van de lobby van de AK-partij in Hengelo”, zegt hij. Hij wil dat niet verder verduidelijken wie dat zijn. De man zegt dat hij een vriend van de eigenaar van Beckum Palace is en dat aanvankelijk helemaal niet zeker was dat er een minister zou komen. „Die is later aan het programma toegevoegd.” Maykel Mirza, de eigenaar van Beckum Palace, probeert de man het woord te laten voeren. „Want de bijeenkomst van vrijdag is afgeblazen en daarmee is het voor mij klaar.”

Misleid

Mirza zegt misleid te zijn en is zichtbaar blij als hij hoort dat burgemeester Sander Schelberg dit bevestigt. „Ik wist niet waarvoor de reservering was. Ik werd dinsdag gebeld en heb de zaal voor twee uurtjes verhuurd aan een goed Hengelo’s bedrijf.” Welk bedrijf wil hij echter niet zeggen. „Ik wist het niet. En zelf weet ik niets van politiek.”

Volledig scherm
© ANP

De anonieme man die de reservering maakte, een Erdogan-aanhanger, doet laconiek over het afblazen van de bijeenkomst, maar is het er duidelijk niet mee eens. „Is dit nou democratie? Ik vind van niet. Je moet toch gewoon een bijeenkomst kunnen houden? We wilden hier gewoon het referendum uit april komen toelichten, aan alle Nederlandse Turken. Want deze bijeenkomst was niet alleen voor leden van de AK-partij, maar voor iedereen.” Voordat hij vertrekt in zijn witte Audi bezweert hij dat er niet wordt gekeken naar een andere locatie. „Als het hier niet mag, dan kan het toch nergens.” 

Commotie

Ondertussen loopt Mirza van het ene vertrek naar het andere, bijna doorlopend met een telefoon aan zijn oor. „Ik kom helemaal niet aan mijn werk toe, ik moet zalen verhuren.” Hij zegt dat hij de verslaggevers van deze krant niets te melden heeft. Maar dan komt er ineens toch een verklaring. „Gezien de commotie in Nederland hebben we besloten om de zaal niet te verhuren. Na goed overleg met de burgemeester, die heb ik net gesproken. Meer wil ik niet kwijt.”

Terwijl buiten Beckum de politieke bijeenkomst tot politieke tumult leidt – Geert Wilders eist tevergeefs dat de Tweede Kamer direct van haar reces terugkeert - komt een politiewagen voorrijden en stappen er twee dienders naar binnen. „Ze wilden weten of er voor morgen nog beveiliging nodig zou zijn. Natuurlijk niet”, zegt Mirza nadat ze enkele minuten later weer zijn vertrokken. Hij heft zijn handen omhoog. „Het is klaar, het gaat niet door.” Hij wijst op de zaal. „Kijk, de stoelen worden al weggehaald.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo