Volledig scherm
Frank Hendriks proost op het achtste Twents Speciaalbier Festival. © Carlo ter Ellen DTCT

Je Moeder en 135 andere bieren op het Twents Speciaalbier Festival in Hengelo

HENGELO - Het Twents Speciaalbier Festival is zondag rond de Twentse Bierbrouwerij, in het voormalige bedrijfsrestaurant De Zegger. Proosten met Dikke Toon en... Kutbier

Pardon? Kutbier? "Haha, er worden steeds extremere dingen bedacht. Kutbier is een blond bier met pruimen, bedoeld als grapje. Zo'n merknaam verkoopt wel. Mensen willen nu eenmaal rare dingen.” Frank Hendriks (50) de baas van de Twentse Bierbrouwerij schetst het lachend. Voor de achtste keer tekent hij voor het Twents Speciaalbier Festival, maar voor het eerst in de 'voortuin' van zijn eigen brouwerij aan de Haaksbergerstraat.

Alleen al de namen van de biertjes zijn het proeven waard. Van Friese Doorloper uit Lemmer en Je Moeder tot Blonde Mien en Bennie Bang. Op dit oudste Twentse biergala komen dertig brouwers uit het hele land af, van Vet & Lazy uit Rotterdam tot Brouwerij Martinus uit Groningen. Samen tappen ze 135 speciaalbieren.

Bezoekersaantal

Op de editie van 2018 in het Hazemeijer-complex kwamen dik zesduizend liefhebbers af. Wordt dat op de nieuwe stek gehaald? Van de één hoort Hendriks dat het drukker wordt, de ander denkt dat het bezoekersaantal gelijk blijft. "Ik denk dat we consolideren. Veel komt samen: Zomerfeesten Beckum, FBK Games, Freshtival."

Hij promoot het randprogramma. Vanaf een groot podium klinkt livemuziek. Er zijn een wijnplein, een GT-plein (gin-tonic) en een foodplein. In de Kids Area wordt geschminkt en geknutseld. Een antieke swingmill is er ook. Hendriks: "Zwieren, zwaaien, rondjes draaien, dat is het motto. We proberen nostalgische attracties te bieden. Volgend jaar wil ik het eerste festival zijn waar je mag drinken én autorijden. Dan laten we botsautootjes komen. Daarvoor hoef je niet te blazen, haha."

Een pendelbus van Syntus rijdt van het station naar het festival, voor 1,57 euro. Hendriks: "Niet verder vertellen, maar dat is de gewone buslijn naar Haaksbergen, haha."

Het Twents Speciaalbier Festival is zondag van 14.00 uur tot 20.00 uur. De toegang is gratis.

In samenwerking met indebuurt Hengelo