Volledig scherm
De geboren Syriër wordt de centrale figuur genoemd in een hennepimperium. © ANP

Justitie: Bedrijf van Hengelose loodgieter dekmantel voor hennep

ALMELO/HENGELO/ENSCHEDE - Het loodgietersbedrijf van Mohammed A. (38) uit Hengelo is een dekmantel voor zijn hennep-imperium. De geboren Syriër zit ‘hoog in de boom’ van een groep die tenminste zeven hennepkwekerijen in oost-Nederland runt.

Dat stelde officier van justitie Gerjan Jansen deze maandag in de eerste pro formazitting tegen het verdachte kopstuk. De centrale figuur, noemde hij de Hengelose verdachte.

20.000 kilo grond

Volgens de aanklager gaat het in afgeluisterde telefoongesprekken alleen over drugs, hennepkwekerijen en benodigdheden en nooit over loodgietersklussen. Nagetrokken is dat 20.000 kilo grond door A.’s organisatie is gestort. Daarin bleek het afval van kwekerijen te zitten.

De officier wees erop dat Mohammed A., bij zijn aanhouding eind juni, in de proeftijd van een vorige veroordeling liep. Hij wees op de zwijgcultuur onder betrokkenen. „Mensen zeggen dat ze liever doodgaan dan dat ze praten.” Hij en zijn mensen zouden kwekerijen hebben bestierd van Hengelo tot Winterswijk en van Almelo tot Enschede.

Zoetwaren

Advocate Sandra Smid vroeg de rechters de voorlopige hechtenis van Mohammed A. te schorsen. Zij wees op een reclasseringsrapport over de Syriër. Daarin staat dat A. in Enschede een winkel in zoetwaren runt. „Dat is geen dekmantel.’’

Rechtbankpresident Erik Berg en zijn collega’s wezen haar verzoek af. De strafzaken tegen A. en medeverdachte Evert van K. (57), die op vrije voeten is, gaan binnenkort verder. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo