Volledig scherm
Kantoor van Siemens aan het Industrieplein in Hengelo. © Carlo ter Ellen DTCT

Kamerleden: hoeveel moeite deed minister voor Siemens?

HENGELO - De Tweede Kamerfracties van de SP en CDA hebben minister Wiebes van economische zaken vragen gesteld over zijn inspanningen om Siemens voor Hengelo te behouden.

Volledig scherm
Minister Eric Wiebes had toegezegd met Siemens te gaan praten. © ANP

De vragen zijn gesteld door Pieter Omtzigt  en Mustafa Amhaouch(CDA) en Maarten Hijink van de SP. Aanleiding is het bericht van Tubantia van woensdag. Daarin werd gemeld dat Willi Meixner, de grote baas van de olie- en gasdivisie van Siemens, het Hengelose personeel heeft laten weten dat hun vestiging niét onder Siemens-vlag open blijft en dat alleen een overname nog een optie is. Minister Eric Wiebes had toegezegd met Siemens te gaan praten en Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede en zijn fractiegenoot Amhaouch willen weten of dat al is gebeurd, hoe dat gesprek is verlopen en in hoeverre het ministerie zich maximaal heeft ingespannen voor Siemens Hengelo.

Kosten verhalen

SP-Kamerlid Maarten Hijink wil van Wiebes weten investeringen de overheid heeft gedaan in bijvoorbeeld infrastructuur om Siemens in Hengelo te ondersteunen. De SP-Kamerfractie wil dat eventuele kosten verhaald worden op Siemens als blijkt dat deze met het sluiten van de fabriek niets meer waard zijn. Ook wil de SP weten wat de minister nu gaat doen, nu bekend is dat voortgang onder de vlag van Siemens geen optie meer is.

In samenwerking met indebuurt Hengelo