Volledig scherm
Kees Koolen op de werkvloer bij Super-B, accufabrikant in Hengelo © Annina Romita

Kees Koolen wil met investeerders Eneco overnemen

HENGELO - Kees Koolen doet weer van zich spreken. De ondernemer, die met veel geraas uit batterijenfabrikant Lithium Werks stapte, neemt deel in een consortium, dat de aandelen van energiebedrijf Eneco wil overnemen.

Eneco moet uitgroeien tot ’s lands grootste leverancier van groene energie. Koolen, eigenaar van Koolen Industries in Hengelo, maakt deel uit van Het Groene Consortium. In Koolen Industries is Super B in Hengelo ondergebracht, het bedrijf dat lithium batterijen produceert voor onder meer auto’s. De andere partners in Het Groene Consortium zijn Gutami Solar, Meewind en Greenchoice. Gutami Solar (90 werknemers) is een groothandel en distributeur van zonnepanelen. Via Meewind beleggen 9.000 particulieren in windmolens. Greenchoice is leverancier van groene energie. Greenchoice is voor 70 procent eigendom van Eneco.

Gemeenten zijn eigenaar

Eneco, nu nog in handen van 44 gemeenten, is te koop. Het energiebedrijf wordt verkocht via een via een veiling, waarbij potentiële kopers aan strakkere regels en procedures zijn gebonden dan bij een gewone bieding. Volgens deskundigen zou Eneco – 4,2 miljard omzet en een bedrijfsresultaat van 162 miljoen euro – rond de drie miljard euro waard zijn. De partijen achter Het Groene Consortium bieden gemeenten die hun aandelen in Eneco niet willen verkopen aan om via een publieke vennootschap ook na de veiling in Eneco te blijven participeren. De gemeenten Rotterdam en Den Haag hebben samen 48 procent van de Eneco-aandelen.

Investeerders

Het Groene Consortium zegt enkele banken en investeerders uit Australië, Nederland, Denemarken en Noorwegen achter zich te hebben, die in staat zijn om het benodigde geld aan te brengen. Die financiering is rond, zegt de uit Enter afkomstige Gerben Pek - mede-eigenaar van het in Groningen gevestigde Gutami Solar. “Er is tussen de drie en vier miljard euro toegezegd.” Het consortium zou vervolgens de Eneco-aandelen in handen krijgen met geleend geld van de investeerders.

In Nederlandse handen

Door de samenwerking moet Eneco in Nederlanse handen blijven. Eerder werd Essent verkocht aan het Duitse RWE en Nuon aan het Zweedse Vattenvall. Eneco heeft van de grote energiebedrijven al relatief veel activiteiten in hernieuwbare energie, maar exploiteert ook nog gascentrales. Eerder werd al bekend dat olieconcern Shell samen met pensioenfonds PGGM zich heeft gemeld om Eneco te kopen. Ook andere partijen zoals het Franse olieconcern Total zouden interesse hebben.

In samenwerking met indebuurt Hengelo