Volledig scherm
Lopen door het mooie Twentse landschap, de Kennedymars trekt alleen al daarom veel deelnemers. © Reinier van Willigen

Kennedymars Hengelo is een blijvertje

HENGELO  De kalender met wandelevenementen is aanzienlijk.  De Kennedymars in Hengelo, over een afstand van 80 kilometer, wat zou dat brengen? Zouden de wandelaars naar Hengelo willen komen? „Als er dan 300 wandelaars willen meelopen nu, elk jaar zijn er meer aanmeldingen, dan kan ik toch alleen maar tevreden zijn?", zegt Peter Levink (64), die de gehele voorbereiding van het evenement in zijn eentje voltooit.

De Kennedymars in Hengelo wordt morgen voor de vijfde keer gelopen. „Mensen die op het allerlaatste moment nog bellen, kan ik nog meedoen?”

Gerard Smink

Blijvertje

De Kennedytocht is een blijvertje. Dat wist Levink het eerste jaar al en nu wordt dat bewaarheid. Morgen wordt de tocht voor de vijfde keer gelopen. „Ik ben het hele jaar door bezig met voorbereiden. Dit is geen werk voor de automatische piloot, kan ik je zeggen. Je moet steeds op onderdelen bijstellen.”

"Ik heb inschrijvingen uit het gehele land. Ook uit Duitsland, België en Luxemburg. Qua grootte zijn we de vierde van de in totaal 25 Kennedymarsen in het land waaronder ook die van Haaksbergen. Veel groter moet onze mars niet worden, anders barsten we uit onze voegen en krijg ik logistieke problemen. Ik wil servicegericht blijven werken en mezelf niet voorbijlopen. Er is nog ruimte voor een beperkt aantal inschrijvingen. Het zal niet vastzitten op nog eens twintig deelnemers.”

Magazine

In het magazine Wandel.nl werd de tocht in Hengelo onlangs beschreven als een voorbeeld voor onze wandelorganisaties. Alles is tot in de puntjes geregeld. 

De tocht is vernoemd naar de Amerikaanse president John. F. Kennedy. „Die zei ooit dat de gemiddelde militair in zijn land niet zo'n goede conditie had en de 50 mijl niet zou kunnen lopen binnen 20 uur. Die opmerking heeft wereldwijd veel losgemaakt. Daar zijn al die Kennedymarsen uit voortgekomen."

Vliegende kiep

De nacht voor de tocht slaapt hij niet. „Er gaat veel door mijn hoofd dan. Ben ik niets vergeten?” Op de dag zelf is hij vliegende kiep. „Ik plan mezelf nergens in. Ik moet de handen dan vrijhouden voor eventuele calamiteiten. Ik heb dan een leger van twintig vrijwilligers om me heen.”

Maar waarom doet hij in de voorbereiding alles alleen? „Ik ben geen man van comiteetjes. Ik ben geen vergaderaar. Ik kan nu zelf de beslissingen nemen. Hoef niet overleggen via de mail met anderen. Van de tien beslissingen die ik neem zal er eentje verkeerd zijn. Te overzien toch?”  

Superhappy

„Ik ben superhappy dat het evenement zo goed loopt. Ik  voel me een jonge hond. Ik krijg ook zoveel waardering van de deelnemers. Dat maakt me enthousiast. Anders zou ik het niet volhouden, als ik alleen maar kritiek kreeg. Voor veel mensen is de mars heel veel wandelplezier in een prachtig landschap. Daar gaat het mij om.”  

Meer info: www.kennedymarshengelo.nl. De start is morgen om 05.00 uur bij Sportpark Slangenbeek aan de Torenlaan.

In samenwerking met indebuurt Hengelo