Volledig scherm
© Facebook Kinderboerderij Weusthag

Kinderboerderij in Hengelo laat edelhert onvruchtbaar maken

HENGELO - Kinderboerderij Het Weusthag heeft vandaag een edelhertenbok onvruchtbaar laten maken. De kinderboerderij wilde geen jonge hertjes meer bij de kudde, omdat daar simpelweg geen ruimte voor is. Zelf spreken ze van een wereldprimeur.

Een simpele castratie, het operatief verwijderen van de teelballen, is bij herten geen optie. Het gewei van een hert wordt dan namelijk niet meer jaarlijks afgeworpen, waardoor er een massaal pruikgewei zou ontstaan. 

Daarom werd er gezocht naar een andere oplossing en die werd gevonden. Het laparoscoptieteam van Michiel Hoynk van Papendrecht en Bert van Dijk zorgden ervoor dat het hert toch onvruchtbaar werd. Het 200 kilo wegende dier werd eerst verdoofd. Daarna werd met koolzuurgas zijn buik opgeblazen, met een camera gingen de dierenartsen op zoek naar de zaadleider. 

De operatie was risicovol. Een hert blijft namelijk ook onder narcose gas produceren in de vier magen wat de nodige gevaren meebrengt als het beest op z'n rug ligt. Daarom moest er snel worden gehandeld. De spermaleiding werd na slechts tien minuten dichtgeschroeid en doorgeknipt. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo