Volledig scherm
Het lijkt erop dat Leo Janssen niet meer gepruimd wordt in zijn eigen partij. © Christian van der Meij

LokaalHengelo in rep en roer

HENGELO - Het is hommeles bij LokaalHengelo. Bestuur en fractie zijn compleet verrast door het besluit van Leo Janssen om terug te keren in de gemeenteraad. Vanuit de partij wordt druk op hem uitgeoefend om daar alsnog vanaf te zien.

Zelfs de partijvoorzitter wist van niets. Via een persbericht maakte Leo Janssen, de oprichter van LokaalHengelo, afgelopen donderdag bekend dat hij ‘na veel wikken en wegen’ had besloten tot een comeback in de politieke arena: als opvolger van fractievoorzitter Gerrit Megelink die om gezondheidsredenen stopt als raadslid. Bestuur en fractie moesten het nieuws vernemen via de website van deze krant. „Wij zijn nergens in gekend”, aldus voorzitter William ter Beek.

Crisisberaad

LokaalHengelo is sinds het persbericht in rep en roer. Afgelopen vrijdag was er meteen crisisberaad van bestuur en fractie. Maandag was er opnieuw overleg van de partijtop. Hoe het verder gaat, kon voorzitter Ter Beek maandagmorgen niet zeggen. Volgens hem is Janssen gevraagd om zich alsnog terug te trekken. „We wachten nog op antwoord van Leo. Ik wil niet op de zaken vooruitlopen.”

Hartverwarmend

Janssen maakte eerder al twaalf jaar deel uit van de Hengelose gemeenteraad, van 2006 tot 2018. Voor drie verschillende partijen: PvdA, ProHengelo en LokaalHengelo. Bij de laatste verkiezingen stond hij nog wel op de kandidatenlijst, maar bij de presentatie ervan gaf hij expliciet te kennen dat hij niet meer terug zou keren in de raad. Twee jaar later doet hij dat dus toch. ‘De vele hartverwarmende reacties van de Hengelose samenleving’ hebben daarbij volgens hem een belangrijke rol gespeeld.

Recht

Jeffrey Scholten is fractievertegenwoordiger van LokaalHengelo. Hij heeft Megelink wegens ziekte al twee periodes van drie maanden vervangen in de raad en had erop gerekend dat hij hem zou opvolgen als hij zou stoppen. Scholten erkent dat Janssen op basis van de Kieswet volledig in zijn recht staat: „Dat is gewoon een feit.” Nu Henk Vosmeijer (nummer 4 op de kandidatenlijst) voor de eer heeft bedankt, is Janssen (nummer 5) aan de beurt. Scholten stond zelf op de zesde plaats op de lijst.

Genaaid

Wat Scholten hem wel kwalijk neemt, is dat Janssen eerder uitdrukkelijk heeft gezegd niet de ambitie te hebben om terug te keren als raadslid. „Maar kennelijk voelt hij zo’n sterke drang, dat hij nu terugkomt op zijn woord.” Of Scholten actief blijft als fractievertegenwoordiger, kan hij nog niet zeggen. „Dat hangt ervan af wat bestuur en fractie hiermee doen. Ik heb altijd prettig met Leo samengewerkt, maar ik weet niet of ik op deze manier verder met hem kan werken. Plat gezegd voel ik me een beetje genaaid.”

Gegijzeld

Scholten vindt het ook ‘niet netjes’ dat Janssen de partij zo lang in onzekerheid heeft gelaten over wat hij zou gaan doen. „Hij heeft ons afgelopen tijd gewoon gegijzeld.” De manier waarop Janssen zijn besluit vorige week naar buiten bracht, noemt hij ‘heel bizar’. „Via een persbericht namens LokaalHengelo. Maar heel LokaalHengelo weet van niks.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo