Volledig scherm
Het melkveebedrijf van boer Jan Mulder ligt op nog geen kilometer afstand van Twence. Hij hield zijn koeien deze week binnen vanwege de dioxine-vervuiling in het gras. Inmiddels heeft het RIVM de melk uit het gebied veilig verklaard. © Carlo ter Ellen DTCT

'Melk uit Twence-gebied kan veilig gedronken'

HENGELO – De melk van koeien rondom vuilverbrander Twence kan gewoon gedronken worden. Uit metingen van het RIVM blijkt dat dioxine-waarden in de melk ver beneden de wettelijke norm liggen. Dat meldt de gemeente Hengelo.

Regenbuien

Door de brand bij Twence sloeg dioxine neer op gras en andere gewassen in een gebied ten westen van Twence. Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu vroeg de boeren in de omgeving daarom om geen vee buiten te laten grazen en geen gewassen te oogsten, tot er weer een paar fikse regenbuien waren gevallen. Regen spoelt de dioxine namelijk weg.

Inmiddels is gebleken dat de melk van de koeien uit het gebied veilig is. Deze week gaat het RIVM opnieuw het gras en de gewassen testen om te kijken hoe dan de dioxinewaarde is.

In samenwerking met indebuurt Hengelo