Volledig scherm
PREMIUM
Antek Olszanowski was bijna 25 jaar directeur van Artikel 1 Overijssel. Begin dit jaar moest hij gedwongen stoppen, om gezondheidsredenen. © Robin Hilberink

Na 25 jaar stopt voor Antek Olszanowski de strijd tegen discriminatie

HENGELO - Een jongen die, omdat hij Turk is, de discotheek niet in komt. Een vrouw die vanwege haar zwangerschap een baan niet krijgt. Een 55-plusser die door zijn leeftijd geen werk meer vindt. Het gaat Antek Olszanowski aan het hart. Hij streed 25 jaar met hart en ziel tegen discriminatie met Artikel 1 Overijssel, maar moest daar dit voorjaar noodgedwongen mee stoppen.

Antek Olszanowski en Artikel 1 Overijssel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Hengeloër stond 25 jaar geleden aan de wieg van het antidiscriminatiebureau en zorgde dat het uitgroeide tot een instantie waar nu meer dan een miljoen mensen uit heel Overijssel terecht kunnen. Vooruitstrevende projecten met de politie kregen landelijk navolging en met diverse zaken hielpen ze jurisprudentie te schrijven voor soortgelijke gevallen.

  1. Hengeloër Gerrit Prinsen (77) bouwt voor de laatste keer een kersttuin

    HENGELO - Hij heeft hem voor de dertiende keer opgebouwd, nu voor het allerlaatst. „Zoals pa elk jaar belooft”, zegt zijn dochter Marion lachend. Hengeloër Gerrit Prinsen (77) kan het niet laten. Nog één keer wil hij iedereen laten zien hoe een kersttuin eruit hoort te zien: „Eén thema, een beetje eenheid en niet allemaal verschillende soorten lampjes die allemaal weer op een andere manier knipperen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo