Volledig scherm
Ter illustratie. © AB HAKEBOOM

Nieuwe heup kan straks zonder ziekenhuisopname

HENGELO - Een nieuwe heup in het ziekenhuis krijgen en nog dezelfde dag weer naar huis. Een beperkte groep patiënten kan dit vanaf de tweede helft van volgend jaar in het ziekenhuis in Hengelo ondergaan.

Heupvervanging in dagbehandeling gebeurt in nog maar een enkel ziekenhuis in Nederland. Zelfstandig behandelcentrum OCON in ziekenhuis ZGT wordt volgens medisch directeur Christiaan Rompen in de regio de eerste. „Het is alleen voor patiënten die in topconditie verkeren. Thuis moet alles goed zijn geregeld. Voor bewoners van een flat zonder lift en met de badkamer en het toilet op verschillende etages ligt het niet voor de hand.”

Haalbaar

De reden dat OCON ermee begint is simpel: het is haalbaar. „Opnemen doen we bij medische noodzaak, maar niet langer dan noodzakelijk. Kunnen we het helemaal vermijden, dan heeft dat de voorkeur.” Een kortere opnameduur is volgens Rompen niet goedkoper voor het behandelcentrum. „Dat is verkeerde beeldvorming. Onze huurprijs aan ZGT is ongeacht het aantal opnamedagen.” De medisch directeur noemt het een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid dat zorgaanbieders de kosten niet onnodig hoog laten oplopen.

Drie weken

„Als we de zorg voor iedereen toegankelijk willen houden, moeten we goede keuzes maken.” Verkorting van de opnameduur is een ontwikkeling die al langer gaande is. In de jaren 80 logeerden heuppatiënten drie weken in het ziekenhuis. Nu is dat nog twee tot drie dagen.

Verenigde Staten

Hoeveel patiënten in dagbehandeling worden geholpen, kan Rompen moeilijk inschatten. „In de Verenigde Staten zijn ze er verder mee. Daar zijn klinieken waar op papier de helft van de patiënten dezelfde dag weer het ziekenhuis uitloopt. Maar sommige Amerikanen verblijven eerst wel een paar dagen in een zorghotel.”

De revalidatie van de OCON-patiënten die niet worden opgenomen, verschilt niet van de overige patiënten. „Het is gericht op zelfredzaam zijn. Dus leren lopen met krukken, zelf naar het toilet en traplopen. Bij externe patiënten komt de fysiotherapeut aan huis.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo