Volledig scherm
Politieonderzoek na dood baby Xaja in Hengelo © News United/Jack Huygens

Onderzoek naar dood Xaja (1) uit Hengelo blijft ingewikkeld

HENGELO/ALMELO - Rechter Sandra Huisman en haar collega’s willen geen open eindjes in het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 14 maanden oude Xaja uit Hengelo. En dus moet een getuige die mogelijk meer zou kunnen zeggen over het drugsgebruik in de woning van moeder Sarinda van E. gehoord worden door de rechter-commissaris.

In het lichaam van de peuter werd een grote hoeveelheid speed gevonden. De rechtbank liet eerder nog en pot babyvoeding onderzoeken op sporen van drugs. De uitkomst van dat onderzoek is onduidelijk.

Ingewikkeld

Het onderzoek naar de gewelddadige dood van Xaja in oktober vorig jaar blijft ingewikkeld. De daadwerkelijk doodsoorzaak is lastig te achterhalen, volgens deskundigen die het lichaampje van de peuter onderzochten is er zoveel geweld toegepast dat er zes oorzaken zijn die stuk voor stuk de dood veroorzaakt kunnen hebben.

Moeder Sarinda (23) en haar vriend Maick S. (33) zitten inmiddels al meer dan een jaar in voorarrest. Beiden hebben tot nu toe niets willen zeggen over wat er gebeurde met de peuter, maar ze lijken in hun verklaringen voornamelijk naar elkaar te wijzen.

Afwezig

Tijdens de pro formabehandeling voor de rechtbank in Almelo waren Sarinda en Maick de grote afwezigen. Zij werden de afgelopen tijd geobserveerd in het nieuwe Pieter Baan Centrum in Almere. Een van de doelen van dat onderzoek was om een beeld te krijgen van hun onderlinge verhouding. “Voor zover ik weet heeft Maick meegewerkt” kon advocaat Janbart Kalk melden. “Ik heb ook begrepen dat partijen met elkaar omgingen en dat dat goed ging.”

Zwolle

Moeder Sarinda maakte tijdens eerdere zittingen duidelijk dat ze niets meer moest hebben van haar vriend maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. Maick S. zou zelfs een overplaatsing naar de gevangenis in Zwolle gevraagd hebben. Sarinda zit daar op de vrouwenafdeling vast. Ook heeft hij een verzoek ingediend voor een belregeling, zodat beiden in ieder geval telefonisch contact kunnen hebben. Deze ontwikkeling verbaasde officier van justitie Alies Postma, “ik dacht plat gezegd dat het uit was, maar kennelijk dus niet.”

Maart

Sarinda van E. ruilde onlangs advocaat Kaya in voor Roy van der Wal. De raadsman nam onlangs een kijkje op de plaats delict, de flat van het stel aan de Theresiastraat in Hengelo. De huurwoning wordt binnenkort ontruimd. De rechtbank heeft volgend jaar maart drie dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

Of Sarinda en Maick dan tegelijkertijd terecht staan is nog niet duidelijk, mogelijk worden hun zaken apart behandeld. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo