Volledig scherm
Lous Kerkhof, directeur/bestuurder van Oyfo Kunst & Techniek. © frans nikkels

Op zoek naar tijdelijk onderdak voor muziekschool Hengelo

HENGELO - De Hengelose muziekschool gaat waarschijnlijk op korte termijn verhuizen. Oyfo-directeur Lous Kerkhof is naarstig op zoek naar tijdelijke huisvesting.

Het gaat zo echt niet langer, zegt directeur/bestuurder Lous Kerkhof van Oyfo Kunst & Techniek. In haar eigen woorden: de muziekschool kwijnt weg aan de Deldenerstraat. Daarom heeft de zoektocht naar andere, tijdelijke huisvesting momenteel de hoogste prioriteit. Kerkhof hoopt daarover op korte termijn duidelijkheid te kunnen geven, mogelijk volgende week al.

Lastig

Positief is dat het aantal leerlingen, na jaren van achteruitgang, thans stabiel is. Maar qua huisvesting zit de muziekschool in een lastig parket. Het gebouw aan de Deldenerstraat is sinds vorig jaar eigendom van de Protestantse Gemeente Hengelo (PGH). Die verhuurt het nu nog deels aan de muziekschool en zorg- en welzijnsorganisatie Wijkracht.

De PGH ziet de muziekschool graag zo snel mogelijk vertrekken. Kerkhof heeft daar wel begrip voor. "Want zij willen graag verder met hun plannen. En dat kan niet zo lang wij er nog zitten." Maar ook de muziekschool zit in de verdrukking. "Wij willen goed lesgeven, maar dat lukt daar niet."

Rust

Kerkhof gaat ervan uit het nog wel tot 2020 zal duren voordat het ideaal van gezamenlijke huisvesting van de drie onderdelen van Oyfo werkelijkheid wordt. "Maar zolang kan de muziekschool niet wachten. Daarom ben ik nu heel druk bezig met tijdelijke huisvesting. We willen rust in de keet, dat is het belangrijkste."

Oyfo is ontstaan uit de fusie van CREA, techniekmuseum HEIM en de muziekschool. Uitgangspunt was en is nog steeds: alles onder één dak. Tot voor kort leek het erop dat Oyfo zou gaan verhuizen naar het oude fabriekscomplex van Hazemeijer. Maar vorige maand kreeg de gemeenteraad te horen dat Oyfo de plannen financieel niet rond krijgt.

Asbest

Volgens een eerste ruwe inschatting zouden verbouwing en inrichting circa 3,8 miljoen euro kosten. De gemeente had, onder voorwaarden, al een bijdrage van ruim een miljoen toegezegd. Maar na een uitgebreid en langdurig onderzoek bleken de totale kosten veel hoger uit te vallen: 6,5 miljoen. Onder andere vanwege de aanwezigheid van asbest en omdat het dak zou moeten worden vervangen.

De stichting Boei, eigenaar van Hazemeijer, was wel bereid om fors méér in de verbouwing te investeren. Maar ook dan resteert nog een tekort van 1,7 miljoen. Daarmee lijkt Oyfo terug bij af. Kerkhof zelf spreekt liever van 'een pas op de plaats'. "We blijven ondertussen niet stil zitten. We gaan verder met fondsenwerving en met de nieuwe verhaallijn van het museum."

Dikkers

Hoe nu verder met de gezamenlijke huisvesting? Voordat Hazemeijer in beeld kwam, waren er serieuze plannen om het oude Dikkers-complex te verbinden met de vroegere Wilhelminaschool (tegenwoordig techniekmuseum). Maar dat ging niet door omdat Emga, de eigenaar van Dikkers, de voorkeur gaf aan nieuwbouw op die plek. Maar inmiddels staat die deur toch weer op een kier. Kerkhof: "Bij de gemeente heeft Emga aangegeven dat ze graag weer met ons in gesprek willen."

Kans

Maar de directeur van Oyfo maakt er geen geheim van dat haar voorkeur nog steeds uitgaat naar Hazemeijer. "Natuurlijk! We hebben er een jaar lang aan gewerkt. Het plan ligt klaar." Nu 'alleen' de financiering nog. Directie en bestuur van Oyfo hopen stiekem dat de gemeente met extra geld over de brug komt om de verhuizing naar Hazemeijer alsnog mogelijk te maken. Kerkhof: "Ik denk dat de gemeente wel zal moeten bewegen. Dit is een grote kans voor Hengelo."

Ze kent de geluiden, ook vanuit de lokale politiek, dat het mooi zou zijn als het techniekmuseum in de oude Wilhelminaschool zou blijven. "Iedereen roept dat er straks een leeg pand achter  blijft. Kapitaalvernietiging... Ik snap dat sentiment wel."

Overnemen

Maar Kerkhof kan iedereen gerust stellen. De stichting Boei heeft namelijk al toegezegd dat ze de monumentale Wilhelminaschool wil overnemen en zal zorgen voor een nieuwe invulling, áls de verhuizing van Oyfo naar Hazemeijer doorgaat. Kerkhof: "Wij voelen ons daar verantwoordelijk voor. Ook wij willen natuurlijk geen tweede badhuis."

In samenwerking met indebuurt Hengelo