Volledig scherm
Marie-José Luttikholt (PvdA): ‘Kosten gaan voor de baat uit.’ © Gemeente Hengelo

Oppositie Hengelo: schrap bezuiniging op Wijkracht

HENGELO - De fracties van Burgerbelangen en de PvdA in de Hengelose gemeenteraad willen zorg- en welzijnsorganisatie Wijkracht ontzien bij de komende bezuinigingen.

Wijkracht hangt een korting van drie ton boven het hoofd vanaf het jaar 2020. BB en PvdA willen die bezuiniging schrappen. De twee oppositiepartijen dienen daartoe dinsdagavond bij de behandeling van de begroting een gezamenlijk voorstel in.

Omgekeerd

BB en PvdA maken zich net als het college van B en W zorgen over de kosten van de zorg. Ze zijn het ook met het college eens dat er snel wat moet gebeuren om de stijging in de hand te houden. Maar onder het motto ‘De kosten gaan voor de baat uit’ kiezen de twee partijen voor een omgekeerde aanpak.

Jacqueline Freriksen (BB) en Marie-José Luttikholt (PvdA), de indieners van het voorstel, vinden dat de gemeente eerst moet investeren in het ontwikkelen van verschillende activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Daardoor zouden inwoners minder snel een beroep hoeven te doen op duurdere zorg. Het duo wil daarvoor een een bedrag van 500.000 euro reserveren.

Terugverdienen

Bij het ontwikkelen van die activiteiten is een belangrijke rol weggelegd voor Wijkracht. Daaarom willen BB en PvdA de voorgenomen bezuinigingen laten vervallen. ”Deze middelen worden terugverdiend omdat er minder aanspraak wordt gedaan op duurdere zorg.”

De fractie van GroenLinks wil dat de gemeente meer werk maakt van duurzaamheid. In de meerjarenbegroting is daarvoor een extra bedrag van twee ton in 2019 uitgetrokken, oplopend tot vijf ton in 2022. GroenLinks vindt dat veel te mager en wil het bedrag verdubbelen: dus vier ton in 2019, oplopend tot een miljoen in 2022.

Kunstgras

Dat is althans de strekking van een van de moties die fractievoorzitter Jan Evers dinsdagavond wil indienen. Een andere motie van GroenLinks heeft betrekking op het gebruik van rubberkorrels op kunstgrasvelden. Volgens GroenLinks zijn die schadelijk voor het milieu. De fractie wil daarom voorlopig geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels, in afwachting van de evaluatie van het gebruik van kurk in plaats van rubber.

D66

Namens D66 neemt Wieke Rozema het met een motie op voor in Nederland opgegroeide kinderen van vluchtelingen die het land dreigen te worden uitgezet. Zij wil dat het college bij de staatssecretaris van Justitie gaat pleiten voor een oplossing voor deze groep, bijvoorbeeld door versoepeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon.

De raadsvergadering over de meerjarenbegroting wordt gehouden in de schouwburg en begint al om 17.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Hengelo