Een geschilderd portret van Han Luchies.
Volledig scherm
Een geschilderd portret van Han Luchies. © Onno Fiechter

Oud-wethouder Hengelo Han Luchies op 87-jarige leeftijd overleden

Oud-wethouder Han Luchies (87) van de VVD is overleden. De jaren tachtig waren zijn jaren in het college van B en W. Hij gold als een gedreven, stille werker.

Gerard Smink
Hengelo

Han Luchies sukkelde al een tijd met zijn ziekte, leukemie. Daar is hij, geboren op 6 juni 1932, ook aan overleden.  De laatste bijeenkomst van het ‘wijnclubje’ waartoe ook partijgenoot Roeland Fens behoorde kon hij al niet meer meemaken. „Wij wisten dat het minder met hem ging. Hij liep al met een rollator”, aldus Fens.

Technicus

Voormalig technicus Han Luchies  en Roeland Fens, ze waren allebei vertegenwoordigers van het lokaal bestuur. Luchies al wethouder, Fens als gemeenteraadslid. „Ik hem hem twintig jaar meegemaakt. Han was een gedreven, stille werker”, zegt Fens.  „Niet iemand die met iets direct in de openbaarheid trad. Geen man die gezellig en populair overal bij wilde zijn. Geen man die die makkelijk aanpapte met mensen in zijn functie, maar formeel in zijn werk. Maar privé, bijvoorbeeld bij de wijnclub, was hij vriendelijk, open en gezellig.”

Lijstduwer

Onno Fiechter, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, zegt: „Hij bezocht vergaderingen en recepties nog altijd. Hij was altijd geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen.” Bij de laatste raadsverkiezingen fungeerde Han Luchies nog als lijstduwer.

Destijds zou Luchies betrokken zijn geweest bij het binnenhalen van de Makro, het beperken van de bezuinigingen op het groen in de stad en de aanleg van rotondes ter vervanging van  verkeerslichten. „Bij heel veel mensen is het respect voor hem gegroeid”, aldus Fens.

In samenwerking met indebuurt Hengelo