Volledig scherm
Oyfo-medewerkers bekijken het Hazemeijercomplex. © Julius Visser

Oyfo in Hengelo krijgt 150.000 euro subsidie van provincie

HENGELO -Oyfo-Kunst en Techniek heeft een subsidie van 150.000 euro ontvangen van Provincie Overijssel. Het geld is bedoeld voor de herbestemming van de karakteristieke gebouwen (C03, C04 en B04) van het Hazemeijer complex. 

Directeur Lous Kerkhof steekt al veertien jaar energie in de zoektocht naar een betere huisvesting. Het onderkomen in het voormalige Crea is zo lek als een mandje en slurpt energie. 

In het gebouw C03 van Hazemeijer Hengelo komen de machines uit het techniekmuseum. In de ruimtes eromheen komen andere onderdelen van Oyfo, waaronder twee danszalen en lokalen voor onder meer bronsgieten, muziek en keramiek.  Oyfo, de samensmelting van muziekschool, museum HEIM en Crea, zich in de oude bedrijfshallen C03, C04 en B04 van Hazemeijer, aan de rechterkant achter het kantoorgebouw. Tot aan het Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal. De feitelijke verhuizing heeft plaats in 2020. 

Icoon

In december werden de handtekeningen gezet voor de huur. De 6,5 miljoen euro voor de verbouwing en verhuizing liggen klaar. Kerkhof: "De gemeente draagt 2,7 miljoen bij, Hazemeijer-eigenaar BOEi en wijzelf betalen ook mee, evenals een aantal fondsen waaronder de Willem Willink Stichting en het Rabocultuurfonds.” 

Het geld dat al beschikbaar was, was al voldoende voor een 'basisvariant’, vertelde Kerkhof aan deze krant in december. Voor de ‘optimale variant’ zou nog 1,3 miljoen euro nodig zijn. Eerder werd al duidelijk dat het Mondriaanfonds een toezegging van 100.000 euro deed, nu komt daar dus het geld van de provincie bij. 

Hester Maij, gedeputeerde cultuur van Overijssel: „Het Hazemeijer complex is een icoon van het industriële erfgoed van Twente. Dat het behouden blijft is van groot belang. En wat is er nou mooier dan dat door Oyfo de geschiedenis, techniek en industrie centraal komt te staan.” In totaal heeft de provincie 953.000 euro aan subsidies verleend voor herbestemmingsprojecten. Oyfo is één van de zeven projecten. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo