Volledig scherm
Vier panelleden discussieerden in Metropool over kroegpleinen in Hengelo. © Carlo ter Ellen

Pleidooi voor variatie: 'Alleen aanvullende horeca in Hengelo'

HENGELO - Is er plek voor twee horecapleinen? De Markt en het Burgemeester Jansenplein? Alleen als nieuwe zaken afwijken, stelde horecaman Berto Mulder gisteravond in Hengeloos Peil.

Een serieuze gegadigde, die een horecazaak wilde openen op de begane grond van het lege C&A-pand, is door de gemeente afgewezen. Dat meldde horecaondernemer George ten Brummelhuis (De Appel) in de discussie over het toelaten van meer horecazaken. De uitbater had die informatie van een makelaar. Vier panelleden discussieerden over het creëren van twee kroegpleinen in de stad, zoals makelaar Peter Rotteveel pas opperde. De Enschedeër meldde desgevraagd felle reacties op zijn voorstel te hebben gekregen. Hij wilde zijn plan niet toelichten in het discussieprogramma.

Niet tegen uitbreiding

Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Hengelo, was niet tegen een uitbreiding van horecazaken. "Maar De Appel en De Twee Wezen hebben we al." Hij pleitte voor afwijkende en aanvullende ondernemingen. Hij noemde een mediterraans restaurant als voorbeeld. "Iets wat we nog niet hebben." De raadsleden Wiert Wiertsema (Pro Hengelo) en oud-horecaman Gerrit Megelink (Lokaal Hengelo) waren verbaasd over de mogelijke afwijzing van een horeca-invulling van het prominente C&A-hoekpand.

De twee wezen erop dat SP-wethouder Mariska ten Heuw eerder geen bezwaar had tegen het veranderen van bestemmingsplannen voor horecavestigingen. Wiertsema overweegt vragen aan het college te stellen. Ten Brummelhuis had weinig fiducie in de horecawand tegenover het stadhuis, met Restaurant De Beren. "Het gemeentehuis zit niet in het centrum."

In een column meldde Marco Krijnsen dat het stadskantoor en het gerestaureerde stadhuis op 3 april 2020 worden geopend. Dat is de 75ste Bevrijdingsdag van de stad. Doordat gefocust wordt op de openingsfestiviteiten, laat de bevrijdingskaravaan Hengelo links liggen, zei Krijnsen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo