Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politie waarschuwt voor 'gaatjesboorders' in Hengelo

HENGELO - De politie waarschuwt bewoners van de Hasseler Es om extra aandacht te besteden aan het afsluiten van de woningen. Vorige maand is in één nacht drie keer ingebroken met de 'gatenboormethode'. Het meest recent zijn twee inbraken met behulp van een breekijzer.

In totaal zijn er dit jaar al 23 inbraken of inbraakpogingen gepleegd in de noordelijke wijk. Voor de wijkagenten is dat aanleiding om bewoners op te roepen alert te zijn en bij verdachte situaties alarmnummer 112 te bellen. Ook worden er afspraken met beheerders van whatsapp-groepen gemaakt om informatie met de politie te delen.

Samenwerking met de bewoners is gewenst omdat in deze 'bloemkoolwijk' met kronkelende paden, hofjes en buurtjes het surveilleren niet optimaal mogelijk is, aldus de politie. Om de risico's van een inbraak te verkleinen, zouden bewoners van de Hasseler Es nog eens extra kritisch naar de sloten moeten kijken, is het advies.

Roemeense methode

In wijkkrant Hasseler Post legt de politie nog eens uit hoe de 'gatenboormethode' werkt. Die staat ook wel bekend als de 'Roemeense methode'. Daarbij worden gaatjes geboord bij niet-afsluitbare vergrendelingen, zoals deurkrukken. Door het gaatje wordt een ijzerdraadje gestoken waarna het raam of de deur wordt geopend met behulp van de sleutel in het slot.

Bewoners wordt door de politie geadviseerd om alles op slot te draaien en de sleutel uit het slot halen. Voor de bewoners van de wijk Hasseler Es heeft de politie nog een advies: "Zet extra sloten op de kozijnen".

In samenwerking met indebuurt Hengelo