Volledig scherm
Archieffoto: Sporthal Veldwijk wordt themahal voor volleybal en handbal. (v.l.n.r.) Jaqueline van der Wel (ATC), Karin Bok (Olympia), Gertjan Knook (Webton), Hèla Klaczynski (Webton), Petra Blokhuis (ATC), Carolien Schutten (Olympia) en Lennert Bosman (Donar). © Christian van der Meij

Positieve ervaring met themahal in Hengelo

HENGELO - Verenigingen in de stad geven aan dat ze de pilot themahal overwegend als positief hebben ervaren. Geen enkele vereniging wil de proef terugdraaien.

Daarmee is de opzet van de ‘themahal’, waarbij de beschikbare zaaluren aan een aantal verenigingen worden toegewezen, geslaagd. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Een aantal verenigingen is er qua inroostering en clustering van uren op vooruit gegaan. Door meer trainingen en wedstrijden op één locatie te organiseren is het gevoel van een 'thuishal' ontstaan.

"De onderlinge afstemming en samenwerking is verbeterd. Ook is er meer begrip naar elkaar en is er samenwerking op verschillende gebieden ontstaan. Zo wordt er samengewerkt door op trainingsuren een zaal te delen of bij trainingspartijtjes kan er eenvoudig een tegenpartij worden gevonden.” Periodiek heeft de gemeente 'gebruikersoverleggen' en daarmee is ook de relatie tussen gebruikers en de gemeente verbeterd.

Kansen voor verbetering

Verenigingen zien wel kansen voor verbetering, voornamelijk op het gebied van de sportmaterialen. Nu is er in elke sporthal een basisinventaris ten behoeve van gymnastiekonderwijs. De sportverenigingen maken ook gebruik van deze materialen. 'Een aantal verenigingen geeft aan dat zij graag zien dat de sporten in die betreffende hal beter worden gefaciliteerd door specifiek voor deze sporten de sportmaterialen op te waarderen. 

Daarnaast zijn er nog meer kansen voor verenigingen op het gebied van samenwerking, zoals een vrijwilligerspoule, gezamenlijk inkoop, een combi-lidmaatschap, een gebruikers appgroep en het gezamenlijk aanbieden van cursussen. Maar daar ligt op dit moment niet de prioriteit van de verenigingen', aldus een citaat uit het verslag van de evaluatie.

In samenwerking met indebuurt Hengelo