Volledig scherm
De oerklei haalde Monique Leushuis zelf uit de grond en de borden maakte ze met de hand. © Carlo ter Ellen DTCT

Pottenbakster uit Hengelo maakt borden van oerklei uit Twente

HENGELO - Exclusieve Twentse gerechten van streekproducten worden geserveerd op borden van Twentse klei. "Een perfect podium", vindt pottenbakster Monique Leushuis.

Vandaag wordt in Amsterdam het fraaie kookboek 'From farm to fork in the Netherlands' gepresenteerd. Het is een project van de Enschedese ondernemer in gastvrijheid en uitgever Nico Dingemans, die eerder de variant 'From farm to fork in Twente' samenstelde. 

In het boek valt Twente extra op door de presentatie van de maaltijden op speciaal hiervoor gemaakte borden. Ze zijn van de 50-jarige pottenbakster Monique Leushuis, die ervoor langs de oevers van de Mosbeek bij Vasse op zoek ging naar Twentse oerklei.

Twents podium

Haar gedachte was dat authentieke Twentse maaltijden een Twents podium verdienen. "Eten van Twentse grond opdienen op borden uit die grond. Dat zou toch fantastisch zijn", zegt de Hengelose kleikunstenares. En zo begon haar zoektocht naar Twentse klei, waarvan ze ontdekte dat die bij de Mosbeek aan de oppervlakte komt. Klei uit een tijdvak van 65 tot 2,5 miljoen jaar geleden.

Loodzwaar

 "Alsof ik bezig was in het dino-tijdperk", zegt ze lachend. Ze zeulde de opbrengst terug naar de auto. De klei was loodzwaar. Daarna begon de ontdekkingstocht naar de condities waaronder deze klei moet worden gebakken. Dat moet langzaam, bij een temperatuur van rond 1.000 graden. 

Twee van haar borden prijken nu in het boek, gefotografeerd door Jan Bartelsman. Op het ene liggen knollen, wortels en spruitjes, rauw, alsof ze net uit de bodem zijn gehaald. Het andere, voorzien van een Twentse donderbezem die boze geesten afweert, toont 'Groenten van landgoed Singraven, met kwartelei en schuim van kefir'.

Op de kaart

Het boek bevat overigens niet alleen haut cuisine, maar ook recepten voor de 'hobbykoks, de cultuurliefhebbers, reizigers, natuurfans en voor iedereen die van Holland houdt', aldus Dingemans in het voorwoord. Alle provincies zijn in het 248 pagina's dikke boekwerk vertegenwoordigd, waarbij Twente Overijssel op de kaart mag zetten. 

Volledig scherm
© jan bartelsman

In samenwerking met indebuurt Hengelo