Volledig scherm
© ANP

Primeur? Lachgasbekeuring uitgedeeld in Hengelo

HENGELO - Een man die lachgas aan het verkopen was, is zaterdagnacht in Hengelo op de bon geslingerd. Dat meldt de politie. Het is voor zover bekend de eerste lachgasbekeuring die in Twente is uitgedeeld.

Een lachgasverkoper uit Veenendaal stond met een aantal tanks ballonnetjes te verkopen aan het Burgemeester Jansenplein in Hengelo. De politie kwam de man op het spoor door het sissende geluid van een ballon die gevuld werd. De openbare verkoop van de partydrug is verboden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Hengelo. De drug zelf is nog steeds legaal, hoewel het kabinet werkt aan een verbod. 

Totaalverbod blijkt lastig

Gemeenten en organisaties van evenementen zitten al langer in hun maag met lachgas als partydrug. Dit jaar voerde Tropical Night in Hengelo al een lachgas-verbod in. Evenementen kunnen zo'n verbod opnemen in hun huisregels, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor gebruik op openbare plekken. 

Enschede wilde eerder als eerste grote stad het gebruik van lachgas als roesmiddel verbieden. Maar nu de maatregel van kracht is, mogen er in de binnenstad nog altijd ballonnen met lachgas worden geconsumeerd als daarmee de openbare orde niet wordt verstoord. De poging om het gebruik van lachgas te verbieden is in Enschede niet volledig geslaagd. Een totaalverbod op het roesmiddel bleek wettelijk onhaalbaar. 

De man in Hengelo kreeg dus wel een bekeuring. Bovendien nam de politie het lachgas in beslag. 

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Hengelo