Reizend springkussenfestival trapt af in Hengelo

Jansen en Janssen | VIDEOHENGELO - Jong en onbevangen (Kim Jansen, 25) en gepokt en gemazeld (Bert Janssen, 62) verbazen zich. In deze krant, maar ook online. Jumping World, een verzameling springkussens, begint de landelijke toernee in Hengelo. Jansen & Janssen leggen de boel plat.

Natuurlijk stonden ze liever in het centrum dan op dit speelveld in de Bloemenwijk. Aan de andere kant: het ziekenhuis is om de hoek. Wie een beentje breekt, is vlot op de eerste hulp. Gekheid. Jumping World hoort bij Circus Freiwald, vertelt woordvoerster Sammy Little (28, met een Ierse vader). Voor het eerst zijn vijftien bontgekleurde springkussens en twee generatoren in de woonwagens gepakt om door Nederland te toeren. Te beginnen in Hengelo, tot en met zondag.

Drukte

Er is deze woensdagavond geen springend kind te bekennen. "Vanmiddag was het hartstikke druk." Sammy heeft foto's als bewijsmateriaal. Maar Hollandse regelmaat wreekt zich. "Half zeven, avondeten is heilig." Zelf eten ze zo dadelijk linzensoep. Haar top 3 in attracties? Sammy zet De Bult (een bollend kussen) op 1, een rodeostier op 2 en Cars, van Disney's animatiefilm op 3. Ieder zijn/haar smaak.

Jansen & Janssen proberen een oogverblindend klimgevaarte, type kruip-door-sluip-door. Kim perst haar derrière met enige moeite door een nauwe kasteelpoort. Bert maakt een buikschuiver omlaag die zijn toch al warrige grijze kapsel weinig goed doet. Lachen, zonder iets te breken, dit keer. Eerder zijn springtoestellen gevaarlijk genoemd. RTL dook er vorig najaar bovenop, figuurlijk. Sammy kent de publicaties. Zij meldt dat ieder springkussen, van Lucky Luke tot SpongeBob, een veiligheidscertificaat heeft. Een geruststelling in de woelige wereld van de kinderpret.

Platgelegd

De kussens zelf? Zijn die veilig voor nachtelijke stappers en dronken onverlaten? De remedie is simpel: 's avonds gaat simpelweg de stekker eruit. Kim trekt een rits open, lucht ontsnapt en een opblaascowboy zakt door de knieën. De kussens blijven liggen. Platgelegd. Het kost 's morgens een uur om het zaakje overeind te pompen. Het terrein wordt afgesloten, de medewerkers in de woonwagens houden 's nachts de wacht. "In het circus slaapt men licht", zegt Sammy. "En we hebben hondjes die aanslaan."

Kinderen betalen 7,50 euro voor dit springparadijs. Ouderen mogen binnen voor 3,50 euro, inclusief een kop koffie. Een advies: check vooraf de sokken op te grote gaten. Schoenen moeten uit.

Volledig scherm
Jansen en Janssen op de springkussens in Hengelo © Still

In samenwerking met indebuurt Hengelo