Volledig scherm
© Lars Smook

ROC van Twente: nog maar twaalf opleidingen met loting

ENSCHEDE - ROC van Twente heeft in het nieuwe schooljaar twaalf opleidingen waarvoor mogelijk geloot moet worden. Dat zijn er de laatste jaren steeds minder geworden.

De mbo-instelling met vestigingen in Hengelo, Enschede en Almelo probeert het aantal opleidingen met een zogenoemde instroombeperking zoveel mogelijk te beperken. Dat lukt de laatste jaren aardig. Waren er in het schooljaar 2016-2017 nog negentien, voor het komende jaar zijn er dat twaalf. Daaronder weer de opleidingen tot acteur en muzikant, die vorig jaar voor het eerst een stop kende. Nieuw op de lijst is die voor mediamaker. Dat is de nieuwe naam van de opleiding Allround DTP, die vorig jaar ook al een instroombeperking kende.

Het merendeel van de beperking is het gevolg van een landelijk opgelegd quotum, dat moet voorkomen dat er te veel jongeren met een bepaald beroep op de arbeidsmarkt komen. Een andere reden kan zijn dat het ROC te weinig stageplekken voor de opleiding heeft. Dat geldt onder meer voor de opleiding tot doktersassistent. Ook kan Defensie soms maar een beperkt aantal mensen gebruiken, zoals bedrijfsautotechnici.

Aanmeldingen

Voor het eerst worden de opleidingen met een instroombeperking al in november bekendgemaakt. Daardoor kunnen nieuwe studenten er al tijdens de open dagen, waarvan zaterdag de eerste is, over worden geïnformeerd. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, wordt er geloot. Om daar aan mee te kunnen doen, moet de aanmelding voor 1 april binnen zijn.

In samenwerking met indebuurt Hengelo