Volledig scherm
Leerlingen van de basisscholen presenteren hun uitvindingen en ideeën om water te besparen © Emiel Muijderman

Schöppert uit Hengelo wint uitvinderswedstrijd met sproeiende robots

HENGELO - Basisschool ’t  Schöppert heeft de RED Engineers Challenge gewonnen. De Hengelose school presenteerde tijdens de jaarlijkse uitvinders- en ontwerpwedstrijd hun ‘gieter 5.0', bestaande uit sproeiende robots.  

Het was de zevende keer dat de wedstrijd werd georganiseerd door Hogeschool Saxion en de Universiteit Twente. Dit jaar werden de groepen 6 en 7 van de Twentse basisscholen uitgedaagd oplossingen te vinden voor de gevolgen van de klimaatverandering. En dan vooral op het gebied van water. Dat leidde tot tal van creatieve ideeën.

Robot

Aan de wedstrijd deden twaalf basisscholen mee. Die lieten hun leerlingen eerst in school in groepjes oplossingen bedenken voor een probleem. Het beste idee per school werd woensdagmiddag gepresenteerd tijdens de finale bij Saxion. Daarbij maakte ’t Schöppert grote indruk op de jury met hun 'gieter 5.0', gebaseerd op de al bestaande robotmaaiers.

Niet alleen vanwege het idee, maar ook door de presentatie. Zo was er al een prototype te zien van de sproeiende robot. “Alles komt samen in dit idee”, aldus mede-jurylid Ellen Kuipers. “Het waterschap heeft al aangegeven dat ze willen kijken of het idee ook echt kan worden uitgevoerd.”

Vlog

Het team van ’t  Schöppert won een bezoek aan het NEMO Science Museum in Amsterdam, voor de hele klas.  Ook de winnaar van de beste vlog kwam uit Hengelo: Dalton Hengelo Zuid. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo