De gemeente koopt het theatergebouw aan de Beursstraat voor de som van 3,3 miljoen euro en verhuurt het daarna weer aan Schouwburg Hengelo.
Volledig scherm
De gemeente koopt het theatergebouw aan de Beursstraat voor de som van 3,3 miljoen euro en verhuurt het daarna weer aan Schouwburg Hengelo. © Schouwburg

Schouwburg Hengelo verkoopt gebouw aan gemeente

HENGELO -  De kogel is door de kerk: de gemeente wordt definitief eigenaar van het gebouw van Schouwburg Hengelo. Het wachten is nu alleen nog op het fiat van de belastingdienst.

De gemeente koopt het theatergebouw aan de Beursstraat voor de som van 3,3 miljoen euro en verhuurt het daarna weer aan Schouwburg Hengelo. Na langdurige onderhandelingen hebben de gemeente en het bestuur van de schouwburg daarover overeenstemming bereikt.

Erg blij mee

„Ja, we zijn eruit”, bevestigt cultuurwethouder Bas van Wakeren. „Daar ben ik erg blij mee.” Hij wil nog niet in detail treden. Voordat de handtekeningen kunnen worden gezet, moet volgens hem nog ‘een aantal administratieve handelingen’ worden verricht. „Dat gebeurt de komende weken.”

Volgens schouwburgdirecteur Raoul Boer moet de concept-overeenkomst eerst nog worden voorgelegd aan de belastingdienst. „Als die zegt dat het kan, wordt het gebouw verkocht. Het is een complexe transactie. Beide partijen willen zeker weten dat het op deze manier kan.”

Bijspringen

De onderhandelingen lopen al sinds 2016. In dat jaar kwam aan het licht dat de schouwburg te weinig geld had gereserveerd voor onderhoud en vervanging. De gemeenteraad besloot bij te springen met 416.000 euro per jaar bovenop de exploitatiesubsidie van 1,3 miljoen per jaar. Op voorwaarde dat het eigendom van het gebouw zou overgaan naar de gemeente.

Minder zeggenschap

Als die overdracht straks officieel is bezegeld, is de schouwburg dus geen baas meer in eigen huis. Boer: „We hebben minder zeggenschap, dat is waar. De gemeente wordt verantwoordelijk voor onderhoud van het gebouw. Maar wel in goed overleg met de gebruiker. We blijven zelf verantwoordelijk voor onderhoud en vervanging van de theatertechnische installatie, met name licht en geluid.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo